'POSTOJI PROSTOR ZA MANIPULACIJE' Građanska inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom' pisala Vladi o osobnim invalidninama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
Građanska inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom' pisala je premijeru Andreju Plenkoviću i ministru Josipu Alardoviću oko pitanja osobne invalidnine, a njihovo pismo prenosimo u cijelosti. 

GI " Pomozimo djeci s invaliditetom"  zahtjeva od Vlade RH i nadležnog ministarstva razjašnjenje članka (58. 1) konačnog prijedloga ZOSS-a oko prava na Doplatak za tuđu pomoć i njegu te brisanje sporne odredbe koja se odnosi na 4 skupinu.

Naime u prijedlogu zakona stoji da pravo na tuđu pomoć i njegu imaju  OSI s 3., ALI I s 4. stupnjem invaliditeta.

Obzirom da po istom prijedlogu zakona pravo na osobnu invalidninu imaju OSI s 4. stupnjem, gdje ostvarivanje jednog prava isključuje mogućnost ostvarivanja drugog prava, smatramo da dolazi do preklapanja i do otvaranja mogućnosti diskrecionog odlučivanja što bi moglo dovesti do ukidanja osobne invalidnine brojnim OSI koje su ga do sada primale.

Smatramo ovakvu zakonsku odredbu lošom jer dovodi do mogućnosti manipuliranja.

Napominjemo da u dosadašnjim zakonskim rješenjima nikada nije bila predviđena takva mogućnost.

Stoga tražimo brisanje sporne  stavke u spomenutom članku prijedloga zakona, a koji se odnosi na 4 skupinu djece s TUR  i OSI.

Također izražavamo nezadovoljstvo slijedečim činjenicama:

Izostanak 1. skupine OSI u Zakonu.

Ostanak imovinskog i dohodovnog cenzusa za ostvarivanje doplatka za tudju pomoć i njegu za 2 stupanj. 

Povećavanje iznosa za OI, ali ne i za doplatak za tuđu pomoć i njegu, pogotovo ako će taj iznos primati, kako se čini iz svega navedenog,   i 4 skupina, 100% OSI i djeca s najtežim oštećenjima zdravlja. 

S poštovanjem, 

RT GI " Pomozimo djeci s invaliditetom"

Popularni Članci