PRIMANJA ZA UMIROVLJENIKE RASTU Kome sve stižu dodatne povišice

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Više od pola milijuna umirovljenika dobit će u veljači veću mirovinu, i to 3% za korisnike najniže mirovine i 10% za korisnike obiteljskih mirovina. 

U srpnju će im se s izvanrednim povišicama pridružiti i korisnici mirovina po posebnim propisima, očekuje se njih oko 96 tisuća, te će im u srpnju mirovina porasti 5%, a od početka iduće godine još 5 posto. Povrh tih izvanrednih povišica za pojedine skupine umirovljenika, očekuje se i redovito usklađivanje mirovina prema inflaciji i plaćama za sve umirovljenike, prvo od travnja i drugo od rujna.

Umirovljenici s manjim mirovinama mogli bi očekivati i dodatne inflacijske jednokratne isplate, kakve su dobivali prošle godine! Andrej Plenković je kao premijer pokazao veliki senzibilitet prema umirovljeničkoj populaciji te je u više navrata povećavao mirovine mimo uobičajenog usklađivanja. No, vrijedi napomenuti da te dodatne povišice nisu dobili jedino umirovljenici čije su mirovine potpuno pokrivene uplatama doprinosa, odnosno ljudi koji su uredno odradili cijeli radni vijek te otišli u mirovinu nakon što su navršili propisanu dob. Samo je trećina takvih umirovljenika u sustavu koji je premrežen silnim izuzecima i doplatama! Mirovinu po posebnim propisima trenutačno prima oko 185 tisuća osoba, među kojima je oko 71.000 branitelja, donosi Večernji list.

Popularni Članci