Pulmolog Srića: “Brojke će rasti. Treba uvesti online nastavu, proširiti uporabu covid-potvrda”

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Emica Elvedji/PIXSELL
Zbog pogoršanja situacije s epidemijom koronavirusa u Zavodu za javno zdravstvo održan je hitan sastanak. Iako je od jučer više od tri i pol tisuće novozaraženih te 25 preminulih, Stožer za sada ne razmišlja o novim restrikcijama niti širenju obaveze korištenja covid-potvrda.

Pogoršava se epidemiološka situacija u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.585 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je više od 17 tisuća aktivnih slučajeva. Od toga je više od tisuću pacijenata na bolničkom liječenju, a na respiratoru njih 128. Od jučer je preminulo 25 oboljelih od covida. Zbog drastičnog pogoršanja situacije održan je i hitan sastanak u Zavodu za javno zdravstvo, no Nacionalni stožer ne najavljuje nikakve nove mjere. Šef Stožera kratko poručuje – sve pažljivo promatramo, piše N1.

Stožer zasad toliko ne zabrinjava porast novih slučajeva. Zasad nove mjere nisu u planu, a upotreba covid-potvrda neće se širiti. Jer, kako kaže ministar Davor Božinović, druge zemlje koje su ih uvele također imaju rast.

“Pratimo sve što se događa, uključujući one zemlje koje su uvele covid-potvrde gdje se također bilježi rast jer nije sto posto jamstvo da ljudi koji imaju potvrde, da se zaraza ne može proširiti”, rekao je Božinović.

S druge strane, pulmolog Saša Srića smatra da je itekako vrijeme za uvođenje covid potvrda i u druge djelatnosti. Jer stanje u bolnicama kakvo je danas rezultat je prethodna tri tjedna.

“Mislim da bi se trebalo prijeći na online nastavu jer su djeca prenositelji, također covid-potvrde trebalo bi se uvesti za ulaske u kafiće, restorane… Jer ova brojka, po svemu sudeći neće padati, nego rasti”, upozorava Srića.

Božinović naglašava da je izlaz cjepivo pa će se tako nastaviti raditi i na dinamci cijepljenja, a prate se i mjere drugih europskih zemljalja, poput najave ograničavanja kretanja u Austriji za one koji se ne cijepe. “Razgovaramo i kompariramo što bi bilo korisno u Hrvatskoj”, kaže ministar.

Za nedostatak unisonog mišljenja, kako ga ministar zdravstva Vili Beroš naziva, u Znanstvenom savjetu, znanstvenik Ivan Đikić kaže da se vlada koristi spinom.

“Hrvatska je na dnu zajedno s Bugarskom i Rumunjskom po procijepljenosti u EU, to je tragičan podatak. O tome trebamo razgovarati, a ne o umjetno stvorenim sukobima koje Vlada koristi u političko-medijskom spinu da bi maknula momentalno fokus s krize koja je velika u Hrvatskoj”, kaže Đikić.

Čeka se potez Stožera, koji se možda odlučio na slobodniji pristup ili kupovinu vremena nadajući se da će se trend novozaraženih ipak padati.

Popularni Članci