Srbin koji je konobario u Hrvatskoj: Kaže da je 'bilo pakleno', a kad je rekao koliko je zaradio, forumaši ga napali

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Borna Filic/PIXSELL
Jedan mladić iz Srbije, koji je ljetos radio na jednom hrvatskom otoku kao konobar, opisao je svoja iskustva na forumu Reddit.

 Kurir piše, a prenosi Net.hr kako je forumaše na Redditu najviše zanimalo je li kao Srbin imao problema u Hrvatskoj.

"Ne, samo što je neki idiot od konobara puštao Thompsonove pjesme i uzvikivao "Za dom spremni", ali je idućeg tjedna poslan kući. Što se ostalog tiče, korektno sam prihvaćen, kao što bi prihvatili i svakog drugog stranca. Imao sam solidan smještaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to", napisao je mladić.

"Konobario sam i na početku sam, kao netko s malo iskustva, bio pod ogromnim pritiskom. Ne samo da zvuči pakleno, nego tako i jest", kazao je mladić koji je na Jadranu konobario dva i pol mjeseca. Nadalje, kaže da nije imao zdravstveno osiguranje, iako je mislio da će imati.

A to je saznao tek odlaskom u tamošnji Dom zdravlja.

"Kad sam išao na pregled u Dom zdravlja nisu me htjeli primiti", kaže.

Forumaše je zanimalo i koje goste je najčešće posluživao, što su jeli i jesu li mu ostavljali bakšiš.

"Uvjerljivo najviše ima Nijemaca i Austrijanaca, a tijekom srpnja i kolovoza bilo je i dosta Slovenaca. Lokalaca je također bilo, ali to su uglavnom neki klošari koji dođu na kavu ili njih troje dijele jednu pizzu i dva piva. Najviše bakšiša ostavljaju ovi sa Zapada. Od Slovenaca i Talijana nećeš kunu dobiti koliko god da je račun", napisao je.

'Masovno fali radnika, vjerojatno zato sam i primljen'

"Restoran objektivno jest ozbiljan i u odnosu na većinu njih na otoku djelovalo mi je kao da će to biti preveliki zalogaj za mene koji sam imao samo dva mjeseca nikakvog iskustva u nekom malom baru u Beogradu. Po restoranima je masovno nedostajalo radnika, od kuhara i pomoćnika u kuhinji do šankera i konobara, a vjerujem da sam samo zbog toga i primljen. Na početku nitko nije htio sa mnom posebno raditi, bio sam prepušten sebi i pravio sam kardinalne greške koje sam kasnije ispravio. I to je to", detaljno je opisao svoje iskustvo.

Postavljali su mu i pitanja o poslodavcima, smještaju, hrani…

"Smještaj je bio korektan. Imali smo perilicu i sušilicu rublja, internet koji je doduše bio nestabilan, a hrana je bila sumnjive kvalitete. Za doručak smo svaki mogući dan imali krumpir i meso u različitim oblicima, što je stvarno krajnje čudan način da započneš dan. Ručak je bio na istu foru, ali to se već moglo istrpjeti. Isplaćen je svaki prekovremeni sat i tu stvarno nemam nikakve zamjerke, jedino što se plaća isto kao običan radni sat. Poslodavci su previše slatkorječivi, nisu željeli raditi sa mnom kao početnikom i pretežno su upućivali samo kritike. Kolege su bili dosta iskvareni nažalost", kaže.

'Toliki bakšiš se dobije u manjim lokalima u Srbiji'

Iako su ga nekoliko puta pitali na kojem je otoku bio u u kojem restoranu radio, na ta pitanja nije odgovarao. No, otkrio je koliko je bio plaćen.

"Plaća je bila 1.400 eura, imao sam jedan slobodan dan u mjesecu, okvirno oko 11-12 sati rada skoro svaki dan."

Na to su mu neki forumaši s Reddita napisali da je bio brutalno izrabljen, a naročito kada je napisao da je dnevno dobio bakšiša u iznosu od oko 5.000 srpskih dinara (oko 320 kuna) te su ustvrdili da se toliko dobije u manjim lokalima u Srbiji.

Popularni Članci