Srpski demokratski forum traži dvojezične listiće za euroizbore

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: nacional.hr
Srpski demokratski forum najavio je podizanje ustavne tužbe nakon što im je Državno izborno povjerenstvo odgovorilo kako nema potrebe za dvojezičnim izbornim listićima za Europski parlament.

U SDF-u najavljuju sličnan zahtjev i za lokalne izbore te upozoravaju da prema ustavnom Zakonu o pravima nacionalnih manjina imaju pravo na dvojezičnost u izbornom procesu u općinama i gradovima gdje čine više od 33% stanovništva.

Kažu kako su razočarani stavom DIP-a da glasački listić nije službeni obrazac ili isprava, pa nema potrebe za dvojezičnošću. Pred ulazak u Europsku uniju država i političari imaju priliku pokazati predanost vladavini prava te bi poštivanje prava na dvojezičnost bio dobar smjer, istaknuli su iz SDF-a.

Također su naglasili kako je uoči lokalnih izbora 2009. godine, DIP samo upozorio na nužnost dvojezičnosti, ali su predstavnici srpske manjine, u dogovoru s vladajućima, to zanemarili.

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije upozorila je kako je uskraćivanje dvojezičnosti uskraćivanje temeljnih prava i prava na političku participaciju.

Media servis

Popularni Članci