Ukida se prikupljanje boca

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: glas-slavonije.com.hr
Na okruglom stolu na temu 'Sustav upravljanja ambalažnim otpadom' zaključeno je kako dosadašnji sustav prikupljanja ambalažnog otpada nije održiv te da se uvodi novi model.

Pomoćnik ministra za zaštitu okoliša Mario Obrdalj najavio je kako novi Zakon predviđa uspostavu recovery organizacija kao novog sustava gospodarenja ambalažnim otpadom. Objasnio je kako su recovery organizacije tvrtke proizvođača koji stavljaju proizvode na tržište od kojih nastaje otpad.

"Odgovornost za skupljanje i zbrinjavanje takvog otpada pripada onima koji ga i proizvode. Dakle, proizvođač takvog otpada mora platiti i njegovo zbrinjavanje", poručio je pomoćnik ministra Obrdalj.

Prijedlog Zakona je dovršen i upućen Europskoj komisiji na usklađivanje sa Zakonima EU. Saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy naglasila je kako "Trenutačni sustav u Hrvatskoj nije ekonomičan, neučinkovit je, duboko koruptivan i kao takav neodrživ“, a da ga treba ukinuti, složila se i Mirjana Matešić ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj.

"Makar i pod cijenu ukidanja sustava depozita i rješavanja socijalnih pitanja na drugi način, izjavila je Matešić. Istaknuto je kako po sadašnjem modelu 70% ambalaže vraćaju oni koji su je i kupili, dok ostatak prikupi dio građana koji preživljava sakupljajući ambalažni otpad.

Media servis

Popularni Članci