'

Vlasnica jedne od najboljih vinarija u Hrvatskoj objasnila: Svaka prevara se kao bumerang vrati svima nama!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marijana Matulović
Vlasnica vinarije Bura-Murgudić, jedne od najboljih u Hrvatskoj, Marija Mrgudić osvrnula se na nedavne kritike udruge Graševina Croatica o patvorenim vinima koje su naslovljene i na pelješka 'Vina Miličić'. Njenu objavu s društvenih mreža prenosimo u cijelosti. 

"Već smo par godina čitali izvješća Državnih inspektorata o pronalascima patvorenih vina na policama trgovačkih lanaca, ali nikad nisu izašli sa konkretnim podacima niti kaznama. Napokon je udruga vinara i vinogradara Graševina Croatica učinila ono što ni jedna Državna institucija nije, analizirala je vina sumnjive cijene s polica trgovačkih lanaca i izašla u javnost s konkretnim podacima (voljela bih da su izašli s podacima svih šest patvorenih vina, ne samo s četiri, ali i ovo je napredak).

Kad iz vinarije izađe jedna boca patvorenog vina isti tren se posuši (posječe) jedna loza u vinogradu, kaže jedan naš poznati vinar. U zadnjih 10 godina na našem tržištu su prodani milijuni boca vina najniže kvalitete -vina bassi, a statistika nam govori da su za taj period u vinogradarstvu izgubljeni milijuni loza. Kada se je u prošlosti zaljuljala proizvodnja grožđa i vina ljudi su emigrirali u masama.

Da se ne zavaravamo nismo mi ništa različiti od drugih mediteranskih zemalja koje se bave vinogradarstvom i vinarstvom, i oni su se suočavali sa istim ili sličnim problemima kao i mi sad, ali su brže shvatili da Zakon i Državne institucije ne mogu biti totalna garancija opstanku na poštenoj proizvodnji, da moraju biti sami čuvari svoje kvalitete, jer svaka prevara se kao bumerang vrati s tržišta svima, ne samo nekim. Oni su već davno ustanovili i ozakonili načine kako da se krivotvoritelji prozovu i kazne. U nas je ovo nešto novo i svima je svojevrsni šok, pogotovo nama koji čitamo da se u našem susjedstvu 'igraju' sudbinom svih nas. Nije baš da ne znamo tko što radi u našem susjedstvu, ali je ipak šok kad se pročita.

Vina Miličić su jedna od većih vinarija, koja je među prvim probijala put privatnog vinarstvu na Pelješcu i sigurno ima velikih zasluga za današnju vinsku scenu Pelješca, ali 'igranje vatrom' na tržištu joj je ostavilo 'crnu rupu' na vinskoj sceni Pelješca. Oni su vinarija dugog kontinuiranog postojanja i vjerujem da će se 'vratiti na pravi put', ali se duboko nadam da će njihov primjer biti 'crveno svjetlo' svima onima koji se bave tom 'djelatnošću', a još nisu prozvani", objavila je. 

ISPRAVAK OBJAVLJENE INFORMACIJE Plavac mali 2019 Vina Miličić ispravan je i kvalitetan, a niža prodajna cijena je posljedica pandemije

Popularni Članci