'

Izabran novi papa – Jorge Mario Bergoglio

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Iako ranije nego što je većina očekivala, 115 kardinala već drugi dan konklava dvotrećinskim je glasanjem izabralo novog papu i to Argentinca po imenu Jorge Mario Bergoglio kojemu će papinsko ime biti Franjo. Nešto nakon 19 sati iznad Sikstinske se kapele nadvio bijeli dim poručujući tako milijunima vjernika da je izabran Benediktov nasljednik.

Iako je kišno vrijeme nešto narušilo doživljaj, svakako nije umanjilo broj okupljenih na Trgu svetog Petra koji su uz klicaje i veselje dočekali bijeli dim. Neslužbene informacije govore oko 40 tisuća okupljenih. 

Novi papa izabran je u petom krugu glasovanja. Kardinal Jean-Louis Tauran svečano je javnost obavijestio da je novi poglavar Katoličke crkve papa redovnik Argentinac Jorge Mario Bergoglio. Inače je služio kao nadbiskup Buenos Airesa. 

Novi papa je isusovac i specifičan je po tome što taj red obrazuje i osniva sveučilišta. Obrazovanje je u tradiciji njihovog reda. On je doktorirao u Njemačkoj. Biskup je postao 1992., a potom je prozvan kardinalom. Ima višegodišnje iskustvo, a ove konklave druge su mu po redu. 

Riječ je naime o biskupu koji ima radno iskustvo u rimsokoj kuriji. 

Samo javljanje o novom papi čekalo se duže no što se očekivalo jer je novi papa redovnik stoga se prije morao pričestiti. 

Nije se spominjao u favoritima stoga je time iznenađenje više. 

Novi papa govorom je pozdravio prisutne: 

"Braćo i sestre, dobra večer!
Znate da je dužnost konklava dati biskupa Rimu. Braća kardinali otišli su na drugi kraj svijeta. Zahvaljujem biskupima. Htio bih moliti za našeg biskupa Benedikt XVI kako bi ga Bog blagoslovio i čuvala Bogorodica.
Sada počinje taj put rimske crkve koja presjeda svim crkvama.
Molimo se za cijeli svijet. Neka bude veliko bratstvo. Nadam se da će taj put Crkve koji danas počinjem biti prožet evangelizacijom vašeg grada. Htio bih blagosloviti, ali prije no što biskup blagoslovi narod, molim vas prvo da Bog blagoslovi svog biskupa. To ćemo u tišini. Vašu molitvu za mene."

Također je blagoslovio sve žene i muškarce dobre volje.
 

Popularni Članci