Janku Bobetku izvanredna nagrada za životno djelo

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivona Butjer / DD
Svečana akademija povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije, 20. obljetnice uspostave Županije i blagdana Sv. Leopolda Bogdana Mandića održana je danas, 10. svibnja, u Kazalištu Marina Držića, a prilikom koje su i uručene nagrade ovogodišnjim laureatima.

Tako je nagrada za životno djelo dodijeljena don Petru Mikiću iz Ploča koji se u ime svih laureata zahvalio Županiji. Tom je prilikom citirao nekadašnjeg predsjednika SAD-a Johna Kennedyja koji je kazao kako se čovjek ne treba pitati što država može uraditi za njega nego što on može uraditi za svoju državu. Vodeći se tom idejom, Mikić je, kaže, dao sve od sebe da uradi nešto korisno za Ploče.

Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je dubrovačkoj liječnici Nadi John i Družbi sestara služavki Malog Isusa – samostan sv. Obitelj iz Metkovića. Klapa Ragussavecchia iz Cavtata dobila je nagradu za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu, a koja se na nagradi zahvalila klapskom izvedbom.

Dobroslavić: „Unatoč ratnim razaranjima, naša je županija među pet najrazvijenijih“

Izvanrednu posmrtnu dodjelu nagrade za životno djelo zaslužio je Janko Bobetko, general Hrvatske vojske koji je pomogao obrani i deokupaciji dubrovačkog područja, a izvanredna nagrada za iznimna dostignuća u prošlogodišnjem razdoblju dodijeljena je nogometnom klubu Neretvanac iz Opuzena.

Nagrade je dodijelio župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić koji je u svom uvodnom govoru istaknuo važnost same županije. „Dubrovačko-neretvanska županija dokazala je da županije mogu ispuniti ulogu koju im je zakonodavac namijenio, da mogu odgovoriti potrebama građana i gospodarstva glede regionalne samouprave na svom području“, kazao je Dobroslavić dodavši kako su sve zadaće na županijskoj razini odrađene s punom ozbiljnošću i odgovornošću.

„Uveli smo županiju, unatoč ratnim razaranjima koja sam pretrpili, među pet najrazvijenijih hrvatskih županija. Postigli smo opću suglasnost oko strateških pitanja za ovu županiju“, naglasio je pritom misleći prvenstveno na izgradnju Pelješkog mosta. Također je dodao kako u kruni hrvatskog grba treba ispraviti samo boju, nikako i mjesto Dubrovnika u njoj.

Vlahušić: „Jedva čekamo europsku ligu!'“

Riječ je imao i gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić koji je Županiji zahvalio na predanom četverogodišnjem radu. „Uskoro ulazimo u EU. Dubrovnik nikada sam sebi nije bio cilj. Njegov je cilj samo jedan; da ljudi koji u njemu žive, žive najbolje unutar područja kojemu pripadaju“, kazao je Vlahušić te dodao kako „jedva čeka navedenu 'europsku ligu' i natjecanje unutar nje“, ali i izrazio nadanje kako će županija postati najrazvijenija regija unutar EU.

Saborski zastupnik Branko Bačić u svom je govoru čestitao na svim projektima na razini županije, što se prije svega odnosi na razvoj turizma, cestogradnje i zaštite pomorskog dobra.

Pored navedenih, svečanosti je prisustvovala zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, dubrovački biskup Mate Uzinić, Baldo Pušić, Vesna Vrtiprah, vijećnici Gradskog vijeća iz prošlog saziva, čelnici gradova i općina Dubrovačko-neretvanske županije, diplomatski predstavnici, predstavnici pravosuđa, vojske i policije, predstavnici vjerskih zajednica i nacionalnih manjina, Hrvatsko građansko društvo iz Crne Gore, dobitnici županijskih nagrada. Osim nastupa klape Ragusavecchie, svečanost su uveličale i klape Subrenum, Kumpanji, Luka Ploče, Kaše te ženska klapa FA Linđo.


 

Popularni Članci