Svjetski dan kazališta

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.izaberi.hr
Mjesto kulturnog uzdizanja. Mjesto kritike, ismijavanja, ali i poučavanja. Mjesto gdje su maske predstavljale štit od terora vlasti, ali i izlaz prema slobodi izražavanja. Naime, danas obilježavamo Svjetski dan kazališta.

Od davne 1961. godine kada je Međunarodni kazališni institut proglasio 27. ožujka danom kada se štuje mjesto koje je kroz povijest oblikovalo društvo, kazalište se mjenjalo, i to od neovisnog i slobodoumnog do danas djelomično suzdržanog i kontroliranog što je nerijetko utjecalo i na poštovanje koje je društvo imalo prema instituciji.

Na današnji se dan na scenama diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj prije predstava tradicionalno čitaju prigodne kazališne poruke.

"Jednom davno, vlast je svoju nesnošljivost prema ljudima od teatra izrazila tako što ih je istjerala iz grada. Danas vlastodršci više nemaju problema s nadzorom nad onima koji se izražavaju kroz ironiju i sarkazam, budući da glumci nemaju prostora ni gledališta kojima bi se obraćali", napisao je talijanski dramatičar, redatelj, glumac i Nobelovac Dario Fo u prologu ovogodišnje međunarodne poruke koju će danas čuti i posjetitelji domaćih kazališta. Teatrologinja Sanja Nikčević, autorica hrvatske kazališne poruke, ne dvoji da će obje doprijeti do publike svraćanjem pozornosti na taj više od 26 stoljeća trajan ljudski fenomen.

"U svih tih 20 i nešto stoljeća kazalištu se proriče propast zbog svih tih tehnologija i novih moda. Međutim, ono opstaje i ima jednu specifičnost zbog tog snažnog utjecaja na svoju publiku i to kazalište je silno važno", napominje ova teatrologinja i kazališna kritičarka.

Iako je od Antike i rituala koji je osnaživao zajednicu kazalište bivalo mjestom zabave i mode, ipak se u bitnim trenucima vratilo svojoj svrsi i osnovnoj ulozi - kritici društva. Nažalost, većina tih predstava ne nudi ništa više od mračne slike suvremenog beznađa, koja dominira i našim vodećim teatrima, ističe Nikčević.

"Niti su politični, niti kritični, nego zapravo fatalistični. Srećom, osim te glavne struje, na rubovima Zagreba i naše zemlje čuva se ovo kazalište koje i dalje govori publici, koje govori i očima, i ušima i duši, donosi nam neku emociju s kojom možemo suosjećati", optimistično je zaključila Nikčević.

Svjetski dan kazališta stoga je razlog više za upiti barem malu dozu vlastite katarze, najvrednijeg što nudi kazališna umjetnosti.

Media servis / DD