ZAVOD ZA POVIJESNE ZNANOSTI Dubrovački autori predstavili svoja nova vrijedna djela (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
U Sorkočevićevom ljetnikovcu  predstavljena su  nova djela Zavoda za povijesne znanosti u Dubrovniku, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Predstavljeni su tom prigodom Anali Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, 'Orebić u 19. stoljeću prema katastru Franje I., sv. 2. i 3.,' autorice Irene Ipšić,' Stanovništvo Popova u Hercegovini: Ravno,' autora Marinka Marića, 'Mit o Dubrovniku: Diskursi o identitetu renesansnoga grada,' autora Lovra Kunčevića, zatim djelo 'Dubrovnik ponovljen Jakete Palmotića' koje je priredila Slavica Stojan i 'Vlasteoske kuće u gradu Dubrovniku 1817. godine,' autorice Ivane Lazarević

Na svečanom predstavljanju o autorima i njihovim vrijednim djelima govorili su Rina Kralj-Brassard, Jasenka Maslek, Jelena Obradović Mojaš, Relja Seferović, Slavica Stojan i Nenad Vekarić, koji je naglasio kako je ovogodišnja produkcija Zavoda izrazito bogata, toliko da će nastavak predstavljanja uslijediti već na proljeće. Moglo se čuti i to kako Irenu Ipšić i Marinka Marića, u sredinama u kojima su se temeljila njihova istraživanja, mještani već nazivaju 'svojima.' Istraživanja Ivane Lazarević vlasteoskih kuća u Dubrovniku 1817. godine, prema riječima Nenada Vekarića, otvorila su brojna nova istraživačka pitanja i utrla put prema novim saznanjima o  još ranijem razdoblju povijesti Grada, kućama i životu vlastele. 

Slavica Stojan predstavila je pjesnika i diplomata Jaketu Palmotića, čije je djelo koje je priredila, prema njenim riječima, najautentičniji, najuvjerljiviji i najdramatičniji doprinos historiografiji Dubrovnika.  Vještinom vrhunskog pjesnika jedini je u hrvatskoj književnosti progovorio o svim licima jedne katastrofe, velikoj trešnji 1667.

Mnogobrojni okupljeni imali su priliku čuti zanimljivosti i nova saznanja do kojih su autori došli tijekom svojih istraživanja. Neka od predstavljenih djela su prvijenci mladih znanstvenika, generacije Doktorskog studija Povijest stanovništva, koji će zasigurno još mnoga toga reći u svom daljnjem znanstvenom radu.