Mila Gojsalić, hrvatska Ivana Orlenaska ubila turskog pašu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Na današnji dan 1530. godine Mila Gojsalić zapalila je skladište baruta u osmanskom taboru, a u požaru poginula je i ona i turski paša i brojni njegovi časnici.

Mila Gojsalić hrvatska je mučenica i narodna junakinja, podrijetlom je iz sela Kostanja, u Dalmatinskoj zagori. Danas je brojni nazivaju hrvatskom Ivanom Orlenaskom.

Turski osvajač Osman-paša okupio je 1530. godine veliku vojsku od oko 10,000 vojnika s namjerom da osvoji Poljica. Mila Gojsalić bila je djevojka iz sela Kostanja u Dalmatinskoj zagori. Paša ju je oteo i u svom taboru silovao. Da bi se osvetila, ona je na današnji dan zapalila skladište baruta u osmanskom taboru.

Poginula je i ona i turski paša i mnogi njegovi časnici. Ostatak turske vojske bio je tako zbunjen da su ih Poljičani uspjeli poraziti. Mili Gojsalić u čast održava se u Kostanju svake godine manifestacija "Dani Mile Gojsalić". Njenu skulpturu iznad Omiša izradio je slavni kipar Ivan Meštrović, o njoj je pisao August Šenoa, a Jakov Gotovac je 1951. godine na osnovu njene priče, skladao operu Mila Gojsalića.

Popularni Članci