Momčilo Perišić oslobođen optužbi za zločine u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.kurir-info.rs
Nakon što je 2011. godine nepravomoćno osuđen na 27 godina zbog zločina koje je Vojska RS počinila u Sarajevu i Srebrenici, te prilikom raketiranja Zagreba, Momčilo Perišić nakon uložene je žalbe oslobođen svih optužbi, odlučio je Haaški sud te će Perišić odmah biti pušten na slobodu.

Spomenuta odluka dolazi od predsjednika Tribunala, Theodora Merona koji je oslobađajućom presudom  bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću porekao njegovu odgovornost za zločine koje je Vojska Republike Srpske počinila u Sarajevu i Srebrenici, ali i propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba. Naime, ustanovljeno je da Perišić u vrijeme raketiranja Zagreba nije imao efektivnu kontrolu nad vojnicima koji su počinili zločine granatirajući Zagreb, kao ni da u to vrijeme nije imao ovlaštenje da ih kažnjava, piše klix.ba.

Podsjetimo, Haaški sud u rujnu 2011. proglasio je Perišića krivim te ga je osudio na čak 27 godina zatvor smatrajući ga time odgovornim za pomoć i podržavanje višegodišnje opsade i terora na civilima u Sarajevu i ubojstava nekoliko tisuća Bošnjaka u Srebrenici, kao i za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba, ali je oslobođen odgovornosti za zločin istrebljenja u Srebrenici jer su suci smatrali da nije mogao predvidjeti razmjere pokolja u Srebrenici u srpnju 1995. godine. Većina sudaca utvrdila je da su djela generala Perišića značajno pridonijela zločinima koje je počinila vojska bosanskih Srba, prenose bosanskohercegovački mediji.

Što se tiče raketiranja Zagreba. Perišićeva obrana u žalbi je napisala kako Sud nije mogao utvrditi da su počinitelji toga zločina bili podređeni Perišiću, dok je Tužiteljstvo ocijenilo da je on imao ključnu ulogu u tim i drugim ratnim događanjima. Perišić je u pritvor Suda dobrovoljno stigao još 2005., a do početka suđenja 2. listopada 2008. vrijeme je proveo na privremenoj slobodi.

Izvori: klix.ba / smedia / Dnevnik.hr

Popularni Članci