AKTIVNA BRIGA ZA NAŠE SUGRAĐANE U BOLESTI Pogledajte događanja uz Tjedan palijative

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Palijativna skrb Doma zdravlja Dubrovnik i Odjel za palijativnu skrb Opće bolnice Dubrovnik organiziraju Tjedan palijative. 

U nastavku možete pogledati raspored događanja uz Tjedan palijative:

Ponedjeljak 03.10.2022.

- u 18 h sveta misa u crkvi Sv. Mihajla, misu predvode dubrovački biskup mons. Roko Glasnović i Don Robert Čibarić za sve palijativne bolesnike, njihove obitelji i zdravstvene djelatnike koji skrbe o njima.

Utorak 04.10.2022.

- u 10.30h prezentacija rada palijativne skrbi u Medicinskoj školi učenicima četvrtog razreda.

Srijeda 05.10.2022.

-u 10 h prezentacija rada palijativne skrbi u Udruzi umirovljenika - Mokošica.

Četvrtak 06.10.2022.

javno zdravstvena akcija mjerenje G-uka i RR u parku Luja Šoletića u Gružu od 9.00 do 12.00 h u suradnji sa Patronažom, ZNJUK, medicinskom školom Dubrovnik.

Petak 07.10.2022.

- u 18h u taverni Hotela Petka „Domjenak zahvale“ uz prigodni program podjela zahvalnica svim suradnicima palijativne skrbi

- u 19.30 do 23 sata večera sa zabavom 

Palijativna skrb je aktivna i cjelovita briga za osobu čija bolest više ne reagira na kurativno liječenje. Ona ne ublažava samo fizičke simptome već pomaže i kod psihičkih, socijalnih i duhovnih poteškoća, a ujedno pruža podršku i članovima obitelji tijekom pacijentove bolesti, a i u žalovanju nakon bolesnikove smrti.

Palijativna medicina  nastoji ublažiti bol i prateće simptome nastale zbog progresije bolesti pacijenta, te poboljšati opću kvalitetu života bolesnika.

Stručnjaci raznih specijalnosti i struka zajednički se angažiraju kako bi oboljelima i njihovim bližnjima olakšali suočavanje s bolešću i njezinim konačnim ishodom, a ta interdisciplinarnost odnosi se na sve tri razine zdravstvene skrbi: primarnu, sekundarnu i tercijarnu.

Na primarnoj razini u palijativnu skrb su uključeni: obiteljski liječnici, patronažna služba, služba njege u kući, ljekarnici, volonteri i dakako, služba palijativne skrbi kao specijalističko-konzilijarna pomoć. 

Popularni Članci