test

ARHITEKTI I 'GRAD KAO MJERA' O turizmu, stanovanju, infrastrukturi i problemima obalnih gradova

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dino Stanin/PIXSELL
Hrvatska komora arhitekata – Područni odbor Dubrovnik, Društvo arhitekata Dubrovnika i Studentski centar Sveučilišta u Dubrovnika organiziraju četvrto predavanje u ciklusu „Grad kao mjera“  pod nazivom „TURIZAM, STANOVANJE, INFRASTRUKTURA – problemi obalnih gradova“.  

Predavač je profesor Sven Marcelić sa odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.

Predavanje će se održati u petak, 9. lipnja u 18:30 sati u maloj dvorani novog Studentskog centra u Dubrovniku, Marka Marojice 2b.

Predavanje će tematizirati karakteristične odnose turizma i obitavanja u našem priobalnom području. Prostori turizma i lokalnog življenja u obalnim gradovima preklapaju se u složenim odnosima, pri čemu intenzitet turističke aktivnosti, ali i dostupnosti javne infrastrukture, nisu jednako distribuirani u svim dijelovima. Taj je odnos osobito vidljiv u procesu pretvaranja stambenog fonda u turističke sadržaje, gdje centralni dijelovi gradova, te oni koji se nalaze u blizini mora bilježe znatno veću gustoću turističke aktivnosti od ostatka. Složeni i višeslojni odnos turizma i stanovanja na poseban način utječe na formiranje i razvoj različitih gradskih dijelova.

Profesor kroatistike i sociologije, Sven Marcelić izvanredni je profesor na odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru. Teme njegova znanstvenog interesa i pedagoškog rada su  sociološke teorije i kvalitativne metode istraživanja, a izvan užeg znanstvenog područja čest je televizijski komentator aktualnih društvenih tema i zbivanja u hrvatskom političkom prostoru. Bio je i izvršni urednik Revije za sociologiju.

Popularni Članci