DALMATINSKI CIKLUS Splitski virtuozi i Vesna Podrug večeras u Kneževu dvoru

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Splitski virtuozi nastupiti će u atriju Kneževa dvora u subotu, 10. lipnja. Pod ravnanjem Wladimira Kossjanenka i uz pijanisticu Vesnu Podrug, izvesti će djela djela Griega, Papandopula, Brittena i Tijardovića. Početak koncerta je u 21 sat.

Prošle je godine ovaj ansambl proslavio desetu obljetnicu svog osnutka. Brojne kritike hrvatskih i inozemnih novina s oduševljenjem prate koncerte komornog orkestra od prvog nastupa do danas. Na inicijativu Glazbeno-umjetničke udruge Artemis, Glazbene mladeži i Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu udružili su se istaknuti profesionalni splitski glazbenici pod vodstvom violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka i osnovali profesionalni komorni orkestar u Splitu s kontinuiranom koncertnom djelatnošću. U ansamblu sudjeluju glazbenici s dugogodišnjim iskustvom na koncertnim pozornicama diljem svijeta, a ujedno i profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. 

Pijanistic Vesna Podrug nakon mature dobija stipendiju Ivo Pogorelić koja joj je omogućila  odlazak na studij u inozemstvo. 1986. započinje studij na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču kod prof. Paula Badure-Skode. 1988. snimala je za ORF, austrijsku televiziju. 1989. bila je stipendistica Austrijskog ministarstva za znanost. 1992. završava studij klavira. 1992.-1994. usavršavala je klavirsku komornu glazbu kod prof. Georga Eberta. Godine 2000. završila je na istom Univerzitetu i pedagoški odjel za naslov profesora s odličnim uspjehom. Iz bogate biografije istaknimo kako je Vesna Podrug održala brojne koncerte u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Švicarskoj, Irskoj, Velikoj Britaniji, Finskoj, Turskoj i Hrvatskoj. Pored pedagoške djelatnosti na bečkom Sveučilištu gdje je vodila klavirsku klasu od 1992. – 1995., predavala je i na mnogobrojnim seminarima: Gutenstein, Mauerbach –Austrija; Bordeaux – Francuska; Zadar, Hvar, Kaštela - Hrvatska. Od 1998.-2008. Vesna Podrug bila je angažirana kao stalni korepetitor u Bečkoj državnoj operi, a od 2002.-2008. kao pedagoški suradnik na Univerzitetu za glazbu i scensku umjetnost u Beču. Od 2007. Vesna Podrug djeluje kao docent za klavir na Umjetničkoj Akademiji u Splitu.

Dalmatinski ciklus organiziran je u suradnji Koncertnog ureda Zadar, Hrvatskog doma Split i Dubrovačkog simfonijskog orkestra, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH.

Program koncerta:

E. Grieg: Suita "Iz vremena Holberga" 

B. Papandopulo: Koncert br. 2 za klavir i gudače

B. Britten: Simple Symphony

I. Tijardović: Mein Shimmy i Foxtrot iz opere"Loulou la languide"

Rezervacije ulaznica moguće su na broj 091 613 7314. Prodaja ulaznica je u sustavu ulaznice.hr, a popust za građane i studente moguće je ostvariti isključivo na blagajni DSO-a.

Popularni Članci