test

ISTRAŽIVANJE DEZINFORMACIJA Vruća tema u središtu ovogodišnje međunarodne znanstvene konferencije Dubrovački medijski dani

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
16. međunarodna znanstvena konferencija Dubrovački medijski dani održat će se 29. i 30. rujna 2023. na Sveučilištu u Dubrovniku s vrlo aktualnom temom: Istraživanje dezinformacija: Trenutačni trendovi i perspektive (Disinformation Research: Current Trends and Perspectives).

Pozvani govornici ovogodišnje konferenciju su profesor Claes H. de Vreese sa Sveučilišta u Amsterdamu, Nizozemska, a održat će izlaganje s temom: The AI (r)evolution in communication, i profesorica Samantha Bradshaw s American Sveučilišta iz SAD-a s temom: Disinformation & Democracy: Challenges on the Horizon. 

Svečano otvaranje Konferencije održat će se u petak, 29. rujna, od 18:30 na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik, a sudionike Konferencije pozdravit će: potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, programski direktor Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO) Paolo Cesarini, Holgar Haibach u ime Zaklade Konrad Adenaueur te predstavnici Sveučilišta prorektorica Sanja Žaja Vrbica i pročelnik Odjela za komunikologiju i koordinator projekta ADMO Mato Brautović. 

Na ovogodišnjoj konferenciji prijavljeno je 45 radova i više od 90 autora iz 23 države svijeta. Radni dio programa konferencije, u subotu, 30. rujna, moći će se pratiti uživo putem Zoom platforme.

Uz predavanja znanstvenika, istraživača, profesora i stručnjaka, održat će se i dva panela; prvi s temom Izazovi dezinformacija i umjetne inteligencije za EU: regulacija, suradnja i protumjere na kojem će sudjelovati predstavnici akademske zajednice i Europske unije. Na drugom panelu bit će predstavljen pilot program Agencije za elektroničke medije i Ministarstva kulture i medija o uspostavi novih centara za provjeru činjenica. 

Nakon plenarne sesije, slijedit će paneli koji će se baviti različitim temama vezanima uz dezinformacije: informacijske operacije Rusije, psihologija dezinformacija, istraživački okviri i metode za otkrivanje dezinformacija, utjecaj dezinformacija na javno mišljenje, dinamika društvenih medija i korištenje umjetne inteligencije u otkrivanju i suzbijanju dezinformacija.

Dodatno, u suradnji s Agencijom za elektroničke medije, održat će se radionice o provjeri činjenica i postupku učlanjivanja u Europsku mrežu za provjeru činjenica.

Ovogodišnja konferencija održava se u suradnji s Europskim opservatorijem za digitalne medije, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Ministarstvom kulture i medija, Agencijom za elektroničke medije i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, uz potporu Zaklade Konrad Adenauer. Konferenciju sponzorski podupiru: Grad Dubrovnik, Zračna luka Dubrovnik, Jadranski luksuzni hoteli, Studentski centar Dubrovnik, Lučka uprava Dubrovnik i Turistička zajednica Grada Dubrovnika. 

Popularni Članci