'Naša lista nema kandidata za gradonačelnika i to nije slučajno!'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Igor Miošić je danas, 3. svibnja na Gradcu, zajedno sa suradnicima, predstavio svoju građansku listu za Gradsko vijeće, a koju je nazvao 'Srđ je grad'. Uputio je molbu građanima da ju nazivaju imenom koju su joj nadjenuli, a ne njegovim imenom, budući da se lista okupila oko određene ideje, a ne njega osobno.

Tako je izjavio kako su „u posljednjih deset godina apelirali na gradske vijećnike i institucije da poslušaju zahtjeve građana i glas struke“. No, kako kažu, navedeni su se na sve zahtjeve ne samo oglušili, nego i aktivno radili na izigravanju volje građana i netransparentnosti rada gradske uprave.

"Građane treba vratiti u Vijećnicu, Vijećnicu treba vratiti građanima!"

„Želimo se odgovorno ponašati prema sugrađanima i Dubrovniku. Stoga ne nudimo gotova rješenja. Ako želimo kvalitetna rješenja, ona trebaju biti rezultat procesa u koje su uključeni najšira stručna i civilna javnost“, naveli su te dodali kako je jedino što im je preostalo boriti se za civilne interese preko Gradskog vijeća.

„Nitko s ove liste svoju karijeru nije gradio kroz političke stranke koje su se pretvorile u biroe za zapošljavanje nestručnih i nesposobnih prijatelja i rođaka“, uputili su oštru kritiku te naglasili kako njihova lista nema kandidata za gradonačelnika , što nije slučajno. „Koncentriranje prevelikih ovlasti u rukama jednog čovjeka u suprotnosti je s ustrojstvom ove liste i direktno je poticanje korupcije“, pojasnili su zaključivši govor parolom koju će koristiti na predstojećim izborima, a koja glasi: „Građane treba vratiti u Vijećnicu, Vijećnicu treba vratiti građanima!“

"Za političke ambicije nas prozivaju manipulatori, to govori o njima, ne o nama"

„Očekujemo kako će dio građana na ovoj listi prepoznati iste one vrijednosti za koje smo se u prethodnom periodu borili, ne na izravan politički način, te da ćemo te vrijednosti i interese građana uspjeti kanalizirati i realizirati kroz Gradsko vijeće“, izjavio je nositelj liste Igor Miošić za Dubrovački dnevnik. „Mi smo okupljeni oko jedne zajedničke ideje, a to je očuvanje javnog interesa, javnog prostora i javnog dobra jer protekle gradske vlasti u svojim mandatima nisu to ispoštovali“, dodao je Miošić te dodao kako je druga bitna točka njihvog djelovanja zapravo bitka oko demokracije budući kako smatra da su građani, slučajno ili namjerno, isključeni iz donošenja odluka. „Referendum je bio jedan od načina da se ta demokracija provede“, kazao je Miošić.

Miošić je za Dubrovački dnevnik prokomentirao i prozivke određenih političara, ali i dijela građana, koji smatraju kako su sve prethodne inicijative i djelovanja zapravo bila svojevrstan paravan za političke ambicije: „Prozivaju nas najveći manipulatori, oni koji su na račun obećanja o raspisivanju referenduma došli na vlast, pa obećanje nikada nisu ispunili. To su i vijećnici koji su se brzinski, telefonom, dogovorili da promijene datum sjednice Gradskog vijeća kako bi na taj način mogli manipulirati datumom referenduma. Dakle, te prozivke više govore o onima koji prozivaju“. Miošić je dodao kako iza njihove liste ne stoji nikakva  politička ambicija, u smislu da se natječu za određena pročelnička mjesta te kako su stoga navedene prozivke sasvim neutemeljene.

Ovo je popis ljudi koji se nalaze na kandidacijskoj listi 'Srđ je grad':

1. Igor Miošić, prof. filozofije i engleskog
2. Mariela Marković, prof. hrvatskog i mađarskog jezika
3. Ivan Viđen, dipl. povjesničar umjetnosti
4. Ivan Ivičević- Bakulić, dipl. dizajner
5. Roberto Machiedo, elektrotehničar
6. Leonardo Klešković, ing. informatike
7. Kiti Jurica Korda, prof. povijesti
8. Ljubo Nikolić, dipl.ing. elektrotehnike
9. Lana Vego Matić dipl.ing. menadžmenta u turizmu
10. Dr. sc. Valter Kožul, biotehnolog
11. Branka Franičević, dipl.oec.
12. Đivo Dražić, restaurator
13. Nikša Selmani, prof. filozofije i povijesti
14. Mr. sc. Marija Kojaković, dipl. ing. arh.
15. Mihovil Miško Ercegović
16. Marta Baće, dipl. dizajner
17. Edita Čabrilo, prof. klavira
18. Ivana Butigan, odgojiteljica
19. Maroje Stjepović, dipl.oec.
20. Svjetlana Jelavić Dean, dipl. ing. arh.
21. Ines Vasiljević, magistar filmologije
22. Vlaho Kisić
23. Dr. sc. Vesna Miović, povjesničarka i turkolog
24. Ana Marinković , magistar povijesti umjetnosti
25. Slaven Tolj, akademski umjetnik

Ivona Butjer / Danijela Demarin

Popularni Članci