Dobroslavić o Milanoviću: 'Odlučili smo ga ne pozvati na obilježavanje jer sije mržnju i razdor. Nismo pogriješili'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Ministar branitelja Tomo Medved i župan Nikola Dobroslavić dali su izjave za medije u Gružu. 

„Hvala svima koji su doprinijeli da ova manifestacija bude dostojanstvena kako smo i zamislili, da bude primjer zajedništva, svjedočenje domoljublja i da se prisjetimo branitelja koji su tih 90-ih godina oskudno naoružani, relativno malobrojni u odnosu na okupatora uspjeli suprotstaviti agresoru i zaustaviti njegovo napredovanje, a kasnije s brigadama Hrvatske vojske uspjeli osloboditi cijelo ovo područje. Posebno nam je bilo važno na ovoj manifestaciji napraviti mimohod svih postrojbi koje su u to doba djelovale na području Dubrovačko-neretvanske županije. Podsjetit ću kako smo imali dvije brigade Hrvatske vojske, 163., dubrovačku brigadu i 116., neretvansku. Imali smo ONB, Specijalnu policiju, temeljnu policiju, pelješki odred, korčulanski odred itd. Dakle, sve postrojbe koje su nam osigurale ono malo slobodnog područja koje smo uspjeli obraniti, dakle područje od Sustjepana do Belvedera, preko tvrđave Imperijal, također crta od Malog Stona, Vrijesovica i zadnja crta do koje je okupator uspio doći su Bistrina i Vjetreni Mlin. Nakon toga, u nekoliko operacija je oslobođen krajnji Hrvatski jug i otad gradimo budućnost u slobodnoj Hrvatskoj, demokratskoj Hrvatskoj, članici EU, NATO-a, vrlo skoro i šengenskog prostora, nadamo se, a sigurno u euro području,“ istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

Nakon njega je riječ imao ministar branitelja Tomo Medved koji je isktanuo važnost operacije oslobađanja juga Hrvatske.

„Čestitao bih svim braniteljima jer su u toj prijelomnici Domovinskog rata imali snage, znanja, sposobnosti osloboditi krajnji jug Hrvatske. Prisjetio sam se i uloge prvog hrvatskog predsjednika koji je na današnji dan, upravo na ovom mjestu, poslao snažnu poruku kako će HV i Hrvatska policija u idućem razdoblju osloboditi preostali teritorij RH. Značaj ove operacije ne leži samo u oslobođenju DNŽ. Ta je operacija nadilazila samu tu dimenziju. Ovom operacijom je zaustavljen napredak neprijateljske vojske prema Mostaru, a onda jasno i dalje prema BiH. Druga važna dimenzija je činjenica kako je pobjedom HV, Hrvatske policije svih branitelja na ovom prostoru, zaustavljen napredak neprijatelja prema Splitu. Ova je operacija, po svom značenju, gledajući danas s odmakom od 30 godina, iznimno važna za budućnost tadašnjeg rata na ovom prostoru,“ izjavio je ministar Medved koji se posebno osvrnuo na branitelje.

„Danas, 30 godina poslije, ovdje u Gružu prisjećamo se na prvom mjestu svih naših poginulih hrvatskih branitelja, njih više od 470. Hrabrih hrvatskih branitelja grada Dubrovnika koji su ’91. godine branili i obranili svoj grad. Prisjećamo se svih hrvatskih branitelja koji su živote položili u deblokadi Dubrovnika i oslobađanju juga Hrvatske i svih postrojbi. Bitno je naglasiti činjenicu o velikom doprinosu i sinergiji već tada djelovanja HV, Hrvatske policije, naše Specijalne policije…Prisjetili smo se naših dragih prijatelja koji nisu s nama, naših zapovjednika, i generala Janka Bobetka, i generala Nojka Marinovića. Prisjetili smo se i našeg prvog predsjednika dr. Franja Tuđmana,“ izjavio je.

„Ovdje u Gružu danas možemo konstatirati – većinu tih strateških ciljeva smo ostvarili, a oni koji su pred nama, uvjereni smo, u kratkom vremenskom periodu bit će ostvareni,“ izjavio je Medved dodavši kako su 'branitelji i nadahnuće i inspiracija u svemu što Vlada radi'.

Potom je kazao kako se ovakve obljetnice moraju obilježavati dostojanstveno.

„Obljetnice vezane uz događanja u Domovinskom ratu, gdje slavimo datume formiranja naših postrojbi, gdje slavimo naše pobjede, ali i obljetnice stradanja, a pred nama je najteži mjesec u godini, mjesec studeni i obilježavanje žrtava, dan sjećanja na žrtve Vukovara, Škabrnje i veliki broj mjesta u Hrvatskoj. To je žrtva koju je podnio hrvatski narod za slobodu. Te obljetnice moraju biti uvijek prilika da dođemo u tišini, da skrušeno iskažemo zahvalu svim žrtvama Domovinskog rata i njihovim obiteljima, da preživjelim hrvatskim braniteljima iskažemo zahvalu za njihov doprinos, da ih ohrabrimo i pošaljemo jasnu poruku da su hrvatski branitelji i Domovinski rat najsnažniji temelj slobodne, suverene i neovisne Hrvatske. Svih ovih strateških ciljeva ne bi bilo da nije bilo branitelja. Stoga je poziv da ove obljetnice organiziramo i provodimo upravo tako, vodeći računa da hrvatski branitelji koji su bili kadri svoje živote položiti za Domovinu, svakodnevno nas prate, sve što činimo za Domovinu, kakve odluke donosimo, kakve izjave dajemo, kakvu komunikaciju u javnom prostoru koristimo,“ izjavio je Medved dodavši kako je potrebno stvoriti ozračje u kojem su branitelji poštovani i uvažavani.  

Medved je upitan od strane novinara odnosi li se to na prepirku s Milanovićem u javnom prostoru, koji nije pozvan na obilježavanje.

 „Pokušajmo napraviti osvrt na razdoblje unazad šest godina Vlade na čelu s premijerom Plenkovićem. Pokušajmo analizirati sve aktivnosti, sve konkretne mjere koje su učinjene prema hrvatskim braniteljima, kako u odnosu prema stradalnicima Domovinskog rata, tako i u odnosu prema Domovinskom ratu općenito, uvažavajući pri tom i sve druge krize s kojima smo se suočavali: od pandemije, potresa do sada agresije na Rusiju i porasta cijene energenata. Uzimajući u obzir snage odluka i težine odluka koje donosimo, vodeći pri tom računa o socijalnoj koheziji našeg društva. Poruke koje smo upućivali, kako predsjednik Vlade, tako i sve članice i članovi Vlade, svo su vrijeme upravo na tragu onoga što sam sada govorio. Svi drugi koji pokušavaju ići u drugom smjeru, pokušavaju drugačije nastupati, pozivam ih da odustanu od toga jer pred nama je obljetnica u Vukovaru, Škabrnji, pred nama je toliko tužnih obljetnica. Zar ćemo u svakoj od tih obljetnica slušati uvrede? Zar ćemo u svakoj od tih obljetnica slušati ružne i neprihvatljive za javni diskurs iskaze i izričaje? To je potpuno neprihvatljivo. Obljetnice vezane za Domovinski rat, za stradanje našeg naroda, obljetnice koje se odnose na osnivanje naših postrojbi bilježimo dostojanstveno ako želimo dati svoj doprinos. Ako ne želimo, onda bolje da se ne osvrćemo na te obljetnice i koristimo neke druge dane, ali generalno rečeno takav pristup komunikacije i izričaj je u politici neprihvatljiv,“ prokomentirao je Medved.

Dobroslavić je upitan je li mu žao što se u fokusu obljetnice našla prepirka s predsjednikom, umjesto toga da su u fokusu branitelji.  

 „Naravno kako mi je žao, ali krivnja nije na nama koji smo organizirali ovu manifestaciju. Mi smo je organizirali tako da ona bude usmjerena ka odavanju počasti prema braniteljima koji su branili, obranili i oslobodili naše područje, a da ne bude nikakvih drugih diskursa. Zbog toga smo i odlučili, a slijedom navade što predsjednik RH svaku situaciju koristi za dnevno-politička obračunavanja, sijanje mržnje, razdor u hrvatskom društvu i Hrvatskoj vojsci, kako je bolje ne pozivati predsjednika na ovu svečanost. Pokazali smo kako smo bili u pravu jer upravo njegovim jednostranim dolaskom, svi ste pod dojmom toga i zaboravili smo na branitelje, a predsjednik je važan,“ kazao je Dobroslavić.

Novinarka Nove TV Paula Klaić Saulačić kazala je kako nije krivnja nije na novinarima s obzirom na to kako mediji izvještavaju o onome što se događa, a upravo su im branitelji pristupili koji drže kako je Milanović trebao biti na proslavi, pa i kao vrhovni vođa oružanih snaga RH.

„Ne mislim kako smo pogriješili. Predsjednik kada dođe, uvijek se raspriča o premijeru Plenkoviću, raspriča se o svima koji ne misle kao on, pa tako čujem kako je i mene častio jučer nekim atributima. To je njegovo pravo i neka on to radi, a naše je pravo ocijeniti kako ćemo održati dostojanstvo jedne svečanosti. On je dijelom pokvario, ja bih molio da ne pomažete u tom njegovom kvarenju,“ izjavio je Dobroslavić dodavši kako bi u fokusu trebali biti branitelji koji su imali mimohod po Stradunu, pripadnici 163. i 116. brigade, ONB i ostali koji su sudjelovali u obrani i oslobađanju.

Od strane novinara je upitan i tko je odlučio i u ime koga kako predsjednik neće prisustvovati protokolarnom dijelu. „Organizacijski odbor je tako ocijenio i odlučio,“ odgovorio je Dobroslavić koji je upitan i je li ovo bojkot predsjednika.

„Nije ovo bojkot predsjednika Milanovića. Mi smo uvijek pozivali predsjednike kad su se oni ponašali konstruktivno. Imali smo predsjednika Mesića koji nije bio naše politike opcije, ako se na to cilja. Pozivali smo predsjednika Josipovića uredno jer smo bili sigurni kako nam neće pokvariti manifestaciju,“ izjavio je Dobroslavić.

Mato Franković, uz predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebicu, je dočekao Milanovića nakon čega je predsjednik položio vijence kod spomen obilježja na Boninovu. Franković je kazao kako je predsjednik uvijek dobrodošao u Dubrovnik.

 „Mato Franković kao gradonačelnik grada Dubrovnika može odlučivati o svemu o čemu se pita Grad Dubrovnik. On je bio pozvan na polaganje vijenaca, Županija nije. Mi nismo znali kako će predsjednik polagati vijence,“ kazao je Dobroslavić.

 „Ako on prestane ovakvim tonom nastupati u svakom javnom nastupu, onda bismo ga zvali,“ dodao je govoreći o predsjedniku.

Medved je upitan i hoće li se Dan sjećanja u Vukovaru tako što Milanović neće biti pozvan uz Vladu.

„Pred nama su najtužniji dani u godini, dani kad moramo smoći snage doći u tišini, pomoliti se, iskazati počast i zahvalu žrtvama. Pred nama su dani koje će generacije pamtiti kao najteže razdoblje u novijoj povijesti. Vama je poznato kako je naša Vlada donijela zakon prema kojem je 18. studeni uvršten u kalendar kao neradni dan, kao dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata. Posebno na žrtve Vukovara i Škabrnje. Svi koji mogu i koji žele dostojanstveno iskazati svoju počast su dobrodošli. Vjerujem kako sada kad su stvorene okolnosti da je to neradni dan, da nemamo opterećenja u svjetlu vezanih za posao, možemo svi doći dostojanstveno i u miru odati počast. Prema tome, tko će doći, to je njegova osobna volja i odluka,“ odgovorio je Medved koji je upitan je li mu kao branitelji žao što se obljetnica oslobađanja juga svela na politička prepucavanja.

 „To nemojte pitati mene, to nije pitanje za mene. Ja nisam ovdje došao, ja sam se ovdje vratio. Ja sam bio u Konavlima prije sedam dana, bila je dostojanstvena obljetnica oslobađanja Konavala. Iznimno dostojanstvena obljetnica gdje je bilo jako puno hrvatskih branitelja, svjedoka tog vremena, gdje je bilo jako puno govornika, gostiju i gdje je bilo dostojanstveno. I danas je ovdje dostojanstveno, i danas smo svakog od tih branitelja ponaosob pozdravili, iskazali čestitku na 30. obljetnici, stavili se na raspolaganje u svjetlo naše suradnje i partnerstva, svega onoga što radimo u proteklih šest godina. Naravno da nije dobro da nam bilo što zasjeni ove obljetnice. I zato se vraćam na moj poziv unazad nekoliko minuta – kada dolazimo na obljetnice koje su vezane uz Domovinski rat, u tišini i s pijetetom iskažimo zahvalu i poštovanje,“ izjavio je Medved.

Ministar branitelja Tomo Medved i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić danas su u Dubrovniku komentirali dolazak predsjednika Zorana Milanovića i njegove izjave nakon polaganja vijenaca za poginule branitelje na groblju Boninovo. Oni danas borave u Dubrovniku zbog svečanosti proslave 30. obljetnice oslobađanja juga Hrvatske, no u protokolarni dio Milanović nije bio pozvan od strane Organizacijskog odbora. Bez obzira na to, Milanovića je na polaganju vijenaca dočekao dubrovački gradonačelnik Mato Franković uz dio branitelja.  

Popularni Članci