Dramatično upozorenje UN-u: 'Novi sukob je vrlo realan, BiH bi se mogla raspasti'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dejan Rakita /Pixsell
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt upozorio je da je zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji "vrlo stvarna" mogućnost povratka sukoba, piše Guardian.

U izvješću za UN, u koji je Guardian dobio uvid, Schmidt je rekao da će, ako srpski separatisti izvrše svoju prijetnju o ponovnom stvaranju vlastite vojske cijepanjem nacionalnih oružanih snaga na dva dijela, više međunarodnih mirovnih snaga biti poslano natrag kako bi zaustavilo klizanje prema novom ratu.

Vijeće za vanjske poslove EU u listopadu je potvrdilo podršku nastavku misije EUFOR-a, vojnih snaga pod vodstvom Europske unije, koji nadgleda implementaciju vojnog dijela Daytonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini. Pritom su istaknuli posvećenost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, prenosi Index

"Najveća egzistencijalna prijetnja u poslijeratnom razdoblju"

U svom prvom izvješću otkako je preuzeo dužnost u kolovozu, Schmidt, bivši ministar njemačke vlade, upozorio je da se Bosna suočava s "najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom razdoblju".

Čelnik bosanskih Srba, Milorad Dodik, prijeti povlačenjem iz institucija na državnoj razini, uključujući nacionalnu vojsku izgrađenu uz međunarodnu pomoć tijekom posljednjih četvrt stoljeća, i rekonstruiranjem srpskih snaga. Dodik je 14. listopada rekao da će natjerati bosansku vojsku da se povuče iz Republike Srpske tako što će opkoliti njene vojarne i da, ako zapad pokuša vojno intervenirati, on ima "prijatelje" koji su obećali da će ga podržati, referirajući se na Srbiju i Rusiju.

Policija bosanskih Srba izvela je prošlog mjeseca "kontraterorističke" vježbe na planini Jahorini, odakle su srpske snage bombardirale Sarajevo tijekom opsade 1992.-1995.

"Dodik ugrožava mir i stabilnost regije"

"Ovo je jednako odcjepljenju bez proglašenja", napisao je Schmidt u izvješću dostavljenom glavnom tajniku UN-a Antóniju Guterresu. Kazao je da Dodikovi postupci "ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regije već – ako na njih ne odgovori međunarodna zajednica – mogu dovesti do poništavanja samog [Daytonskog mirovnog] sporazuma".

"Nedostatak odgovora na trenutnu situaciju ugrozio bi Daytonski sporazum, dok bi nestabilnost u BiH imala šire regionalne implikacije. Izgledi za daljnje podjele i sukobe su vrlo stvarni", istaknuo je Schmidt.

Moskva prijeti

Schmidtova upozorenja izrečena su dok je Vijeće sigurnosti UN-a pripremalo svoju godišnju rezoluciju kojom se obnavlja mirovni mandat za EUFOR. Moskva prijeti blokiranjem rezolucije ako se iz nje ne izbace svi dijelovi u kojima se spominje Ured i funkcija Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Kremlj se usprotivio Schmidtovom imenovanju putem Vijeća za provedbu mira, tijela osnovanog za provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma, i odbija priznati njegovu vlast.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriel Escobar rekao je Kongresu prošlog tjedna da SAD radi s EU kako bi "se uvjerio da postoje posljedice za bilo koje nezakonite ili destabilizirajuće akcije" u BiH. 

Popularni Članci