IDE SE U REORGANIZACIJU Usvojena nova odluka o ustrojstvu gradske uprave, vraća se stari odjel, dva se spajaju

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Nova odluka o ustrojstvu gradske uprave usvojena je većinom glasova na sjednici Gradskog vijeća. Najveća novina je to što će se ukinuti dosadašnji Upravni odjel za promet, a ovlasti dosadašnjeg odjela će preuzeti Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu. Drugim riječima, dosadašnja dva odvojena odjela se spajaju u jedan jedinstveni. 

Novost je i to što se vraća Upravni odjel za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove koji je ukinut za vrijeme gradonačelničkog mandata Andra Vlahušića, a tada je nosio naziv Upravnog odjela za nekretnine. Novi odjel će preuzeti dio ovlasti i djelokruga postojećeg Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, ali i dio namještenika. 

„Legitiman je i demokratski čin da svaki izabrani gradonačelnik složi gradsku upravu kako misli da je najbolje, najučinkovitije i najkvalitetnije. U novim odlukama, gradska uprava će zadržati jednak broj upravnih odjela, dakle 13 sa službama, odnosno 11 bez službi,“ kazao je Franković dodavši kako je vraćanje odjela za imovinu važno kako bi se primjerice dobio bolji uvid u nekretnine koje Grad ima u Trstenom, Orašcu, na Lopudu ili u Gornjim selima. Kazao je i kako se radi o unutarnjem preustroju, a ne o novim zapošljavanjima ili o osnivanju većeg broja odjela. U svom je obraćanju istaknuo kako mu je žao što pripadnici KLGB 'Srđ je Grad' jer ne poštuju volju građana koji je odabrao njega kao gradonačelnika koji ima pravo preustrojiti gradsku upravu prema svojoj viziji.

„Prilikom predizborne kampanje Franković nije najavljivao nova zaposlenja ni reorganizacije. Nije najavljivao ni da će natječaji biti farsa jer se u medijima već spekulira tko će biti pročelnici. Imamo deficit, ne mislimo da su nova zapošljavanja opravdana,“ odgovorio je Capor. Franković je na to kazao kako zahvaljuje značajnom dijelu 'Srđevaca' koji su mu dali povjerenje na izborima jer se to vidi po nerazmjeru dobivenih glasova za njihovu listu i za Capora kao gradonačelničkog kandidata.

„Razumijem vašu bojazan, ali ne trebate se bojati, neće biti uhljebljivanja. Ako bude potrebe da se netko zaposli, bit će zaposlen da radi i generira novi prihod. Sve što se zove natječajem i što je podložno javnom sudu i interesu ne smije biti farsa. Natječaj ima komisiju i ljude koji odgovaraju za ono što rade. Interes za određenu poziciju svakako postoji, a mi svakako neke od njih vidimo kao kvalitetna rješenja. Utječemo li na procese? Ne, to je kazneno djelo,“ odgovorio je gradonačelnik.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica (HDZ) kazao je kako Možemo u Zagrebu traži glasnogovornika i dva nova pročelnika te kako se novi pročelnici valjda mogu tražiti u Dubrovniku. „Što se tiče Zagreba, kad se radi o imenovanju pročelnika, pozvao se širi krug sposobnih ljudi. Nije se govorilo tko su vjerojatni novi pročelnici,“ kazao je Capor, na što je Potrebica pitao Capora 'je li misli kako su građani kukumari jer on zna za takva dva slučaja u Zagrebu'. „Jedno je teorija politike, a drugo je upravljanje. Ne možete provoditi izborni program ako zapošljavate ljude u koje nemate povjerenja,“ kazao je Potrebice. Ipak, 'Srđevci' su imali kritike.

„U materijalima su nedostajali razlozi preustroja. Franković ih je opisao u svom uvodnom govoru, a izrečene su dvije suštinske stvari. Prvo pitanje odnosi se na Odjel za gospodarenje imovinom. Mi ne znamo do kraja s kojom imovinom raspolažemo, što je kazao i gradonačelnik. Drugo, koliko će građane koštati plaće novih pročelnika?,“ prokomentirao je 'Srđevac' Selmani.

Spajanje prometnog prometa s komunalnim je podržao Maro Kristić (Most) koji je kazao kako u Hrvatskoj ne postoji grad veličine Dubrovnika, a da nema takvo rješenje, kao i vraćanje odjela koji se odnosi na gospodarenje imovinom. Potez je podržao i Andro Vlahušić (nezavisni) koji je kazao kako se 'Franković nakon četiri godine lutanja vraća na pravi put jer je prepoznao vrijednost gradske imovine'. Anita Bonačić Obradović (SDP) je kazala kako također načelno podržava odluku, ali kako sumnja u efikasnost novog velikog odjela u koji se spajaju dva dosadašnja. Za novu odluku su glasali DDS-ovci, a Pero Vićan je kazao kako bi, da je postao gradonačelnik, 'imao pet pročelnika, ali bi oni u punom smislu riječi bili gradonačelnikovi zamjenici'.

Popularni Članci