NEKADAŠNJA ZVIJEZDA POLITIČKE SCENE ŽIVI POTPUNO DRUGAČIJIM ŽIVOTOM Provjerili smo gdje je sada i što radi Ruža Tomašić

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer Mratinović
Hrvatska je u superizbornoj godini. Za sredinu travnja zakazani su parlamentarni izbori. Izbori za Europski parlament održat će se u lipnju, a predsjednički krajem godine. 

Građani Hrvatske su svoje predstavnike u Europskom parlamentu birali 2013. godine (kad je Hrvatska postala punopravna članica EU), 2014. te 2019. godine (zbog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije kad je promijenjen brojčani sastav EP). Na ovim je izborima izniman uspjeh postigla Ruža Tomašić koja je postala eurozastupnica. 

Na izborima iz 2013. godine, Tomašić je izabrana za zastupnicu u Europski parlament osvojivši gotovo 65.000 glasova na zajedničkoj listi triju stranaka. Time je bila druga po broju osvojenih glasova sveukupno na izborima, odmah iza Tonina Picule. Na hrvatskim izborima za Europski parlament 2014. sa 107.000 osvojenih preferencijskih glasova bila je druga kandidatkinja s najviše osvojenih glasova na izborima. Zastupnica u EP je bila do 2021. godine, kada se povukla iz politike. 

Tomašić je prethodno bila zastupnica u Hrvatskom saboru. 

U jeku izbora koji ove godine slijede, provjerili smo gdje je sada i što radi ovo istaknuto političko lice u Hrvatskoj. Nazvali smo Tomašić koja je kroz smijeh kazala - ako je politika u pitanju, nemam komentar, to kažem svima koji me zovu. No, ipak je podijelila nekoliko riječi o tome što sada radi i kako provodi dane.

"Doma sam, na Korčuli, uživam sa svojom obitelji. Bavim se cvijećem, maslinama, svime i svačim, samo ne politikom", kazala je dobro raspoložena Tomašić. 

Kako kaže, politiku je napustila svojevoljno i više je ne zanima. 

"Totalno sam van svega toga. Nisam izgubila na izborima ili nešto slično, svojevoljno sam je napustila tri godine prije kraja mandata. Otišla sam bez grižnje savjesti. I preporučila bih svima koji to mogu napraviti, da naprave isto - da se 'očiste' od politike", kroz smijeh je poručila Tomašić koja je mir i sreću našla živeći vrlo jednostavan i miran život. 

Popularni Članci