TKO FINANCIRA KAMPANJU NA KOTARSKIM IZBORIMA Stranačke liste plaća stranka, većinu nezavisnih lista građana - također stranka

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Ostalo je tek nešto više od tjedan dana do kotarskih izbora. Kandidati na listama su poznati, nositelji tih lista također, a kao i kod svakih izbora, upitnik se stavlja i na samo financiranje promotivnih aktivnosti. Ekipa Dubrovačkog dnevnika raspitala se koji su troškovi kampanja i tko ih financira.

Dubrovački HDZ izlazi sa svojim kandidatima i listama u svim gradskim kotarima i mjesnim odborima, osim na Kalamoti gdje su podržali nezavisnog kandidata. Na upit koliki su troškovi njihovih promidžbenih aktivnosti, odgovorili su kako oni iznose 11 162 kune, a odnose se na tiskanje letaka i plakata za sve te gradske kotare i mjesne odbore. Drugih troškova, kako kažu, nemaju. Trošak tih materijala snosi stranka.

I troškove promidžbenih materijala dubrovačkog SDP-a snosi stranka koja sa svojom listom izlazi u tri gradska kotara. Kako nam je kazao prvi čovjek dubrovačkog SDP-a Ivica Didić koji je i sam nositelj liste za Gruž, radi se o minimalnim troškovima, a visina tih troškova još uvijek im nije poznata.

„Ne znamo detalje, sve detalje ćemo znati kad završi cijeli proces. Možemo objaviti trošak i donatore, ali mislimo kako je specifičnost kotarskih izbora ta što ne morate imati kampanju. No, to nije tajna, dapače, to su promidžbeni materijali, nešto sponzoriranih objava na društvenim mrežama i to je u principu to,“ kazao je.

Na nezavisnim listama građana našlo se i ponešto političara iz Mosta. Pitali smo Mostovca Mara Kristića kako se financiraju liste koje nose Mostovci i koliki je trošak. Kristić je odgovorio kako nemaju troška.

„Trošak je nula kuna. Nemamo predviđene financije za kotarske izbore,“ izjavio je Kristić.

No, nezavisne liste građana okupljene pod imenom 'Dajmo ruke'  financira stranka, i to Srđ je Grad. Dubrovački dnevnik kontaktirao je nositelje tih lista oko troškova financiranja, a oni mahom s tim nisu bili upoznati, ali su nas uputili na Marka Giljaču iz Srđ je Grada koji je ujedno koordinator platforme. On odgovara kako promidžbene aktivnosti nezavisnih lista s platforme financira stranka Srđ je Grad putem svog projekta.

"Srđ je Grad u svom Planu rada za 2022. godinu nosi projekt "Poticanje participacije građana u političkom djelovanju" koji financiramo sukladno Financijskom planu za 2022. iz sredstava koje primamo za političko djelovanje. Ukupan iznos će biti poznat i objavljen u javno dostupnom financijskom izvještaju stranke, kad se svi troškovi zbroje. Uključivat će sve plakate, zakupe oglasnih prostora, letke... Kao što znate, možete ih vidjeti i pratiti i na našoj web stranici www.srdjegrad.hr, gdje smo prva stranka koja je potpuno otvorila sve transakcije građanima i uredno ih ažuriramo u aplikaciji koju smo sami razvili 'Otvoreni proračun'.

Ususret izborima za Vijeća gradskih kotara i mjesnih odbora smo pokrenuli i anketu 'Kakav Grad želiš!', u kojoj smo sve građane pozvali da se aktivno uključe u platformu 'Dajmo ruke' i sudjeluju u izradi programa. Odazvalo se gotovo 400 naših sugrađana. Žao nam je što tu priliku nisu prepoznali i članovi drugih stranaka, koji su također građani koji zaslužuju sudjelovanje u upravljanju kotarima. Vjerojatno misle da će do uređenja ulica, postavljanja bumbeta i rukohvata lakše doći umrežavanjem sa strankama i potezanjem stranačkih kolega za rukave,“ odgovorio je Giljača, a komentirao je i visinu budžeta.

„Kad je u pitanju visina budžeta, potrošit ćemo onoliko koliko građanima u platformi  'Dajmo ruke' treba, jer mi komunalne izbore smatramo najvažnijim za svakodnevni život građana, a novce za političko djelovanje ne razbacujemo. Poznato je i da od prvog dana i predstavljanja našeg 'plana za Grad' u Sponzi 2013. godine ističemo da želimo građane uključiti u političke procese. Angažiranje građana kroz kotarske izbore naš je program od početka našeg političkog djelovanja. Drago nam je što smo dali ruke!,“ poručio je Giljača.

Dakle, i nezavisne liste građana, barem dio njih koje su okupljene oko platforme 'Dajmo ruke', financira politička stranka. 'Srđevci' su svoj put započeli kao inicijativa, no oni su 2020. godine postali politička stranka i vjerojatno u duhu onoga kako su započeli svoj put, njihovo financiranje tobože nazavisnih lista zvuči u redu. No, vjerojatno bi to posve drugačije zvučalo kada bi SDP ili HDZ financirali kampanje nezavisnih lista građana i s opravdanjem bi se povuklo pitanje nezavisnosti tih lista.

Sukus priče oko ovih kotarskih izbora je kako kampanje stranačkih lista financira politika. A kampanju najvećeg dijela nezavisnih lista građana – također politika.

Popularni Članci