'

Prije 178 godina objavljena je hrvatska himna

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Pokušavajući nekim povijesnim događajima i osobama, koje su obilježile povijest ali i sadašnjost, posvetiti dovoljno pažnje često se može dogoditi da se neki pojedinci zanemare, ali to ne bi trebalo umanjiti njihovu važnost jer svaki čovjek samim svojim postojanjem je jedan od autora povijesti.

Na današnji dan 1835. godine u Danici je objavljena pjesma Antuna Mihanovića, Horvatska domovina koja je kasnije postala hrvatskom himnom.

Horvatska domovina, domoljubna pjesma, nastala je u Rijeci, a 1846. godine, a uglazbio ju je Josip Runjanin. Hrvatskom himnom proglašena je 1891. godine. Inače ova pjesma sastoji se od četrnaest strofa ili kitica. Za himnu su uzeta prva i druga, te posljednja i pretposljednja strofa. Postoji prijevod i na ruski koji je napravio Maksim Gorki.

Osnovna poruka pjesme Horvatska domovina jest da se domovinu mora shvatiti kao onaj određeni prostor u kojem se najjače formiraju sve naše vrijednosti. Boreći se za slobodu svoje zemlje, borimo se za slobodu uopće. Domovina, koja obuhvaća sve vrijednosti jedne određene zajednice, najrealnije je mjesto za ostvarivanje i potvrđivanje vlastite osobnosti.

Popularni Članci