test

Rođen Albert Einstein

Autor: dubrovackidnevnik.hr
„Nikakva otkrića, nikakav napredak, nikakva znanost već odavno ne vode računa o tome da li negdje postoji jedno nesretno dijete“, izjavio je jednom prilikom Albert Einstein, jedan od najvećih fizičar-teoretičara 20. stoljeća i najistaknutiji stvaratelj novog doba u fizici.

Albert Einstein rođen je 14. ožujka 1879. u Ulmu u židovskoj obitelji koja nije bila odveć religiozna. Otac Hermann bio je trgovac kemijkalijama i elektrotehničkim materijalom, a sina je poticao da postane inženjer. Majka Paulina više je bila naklonjena glazbi te je ustrajavala u tome da Albert uči svirati violinu.

Priča o Einsteinu kao jednom od najvećih genija ne počinje onako kako većina zamišlja, a to je u smislu čuda od djeteta. Naprotiv, Albert je tek progovorio oko svoje treće godine i po njegovim riječima nerado to činio sve do svoje 9 godine. Čak je i kućna pomoćnica Einsteinovih tvrdila kako je mladi Albert zapravo retardiran. No, kada mu je otac poklonio prvi kompas, Albert se počeo zabavljati stvarima koja tadašnju djecu i nisu previše zanimala, na primjer, što to u praznom prostoru kompasa djeluje na iglu. Tad je iz čiste zabave krenuo raditi modele čime je pokazao prvo da zasigurno nije retardiran, a s druge strane izuzetne mehaničke i tehničke sposobnosti.

Bio je toliko nadaren da je u dobi od 12 godina sam sebe naučio geometriju. Školovanje je započeo u Münchenu u Katoličkoj školi, a potom je nastavio u Lutipold gimnaziji. Nezadovoljan sustavom učenja (bilo mu je 15 godina) napušta školu i pridružuje se roditeljima u Italiji jer se odlučuje školovati samostalno. Iako je završio škole istovremeno u školskom sustavu mrzio je bešćutno podvrgavanje disciplini, nemaštoviti školski duh i postojeće metode učenja.

Često je izostajao s predavanja, a to vrijeme koristio bi za učenje fizike na svoj način te svirajući svoju voljenu violinu. Položio je sve ispite i diplomirao 1900. poručavajući zabilješke svog kolege Marcela Grossmana. Možda je suvišno spomenuti kako profesori nisu imali lijepo mišljenje o njemu.

Godine 1905. godine napisao je čak četiri članka koji su doprinjeli modernom razvoju fizike i to bez znanstvene literature na koju bi se mogao pozvati. To dokazuje koliki je zapravo Albert bio ne samo stručnjak nego pravi genijalac.

Na Pruskoj akademiji znanosti 1915. godine održavao je predavanja gdje je predstavio opću teoriju relativnosti.

No, osim znanstvenih djela koji su uvelike obilježili njegov život, pored toga što je bio genijalac, znanstvenik, Albert Einstein je isto tako bio borac za ljudska prava čak i uključen u Američki pokret za ljudska prava gdje je surađivao s Paulom Robesonom s kojim je ujedno bio i jako dobar prijatelj.

Svojim zanimljivim stavovima često je izazivao buru kako na političkoj tako i na društvenoj Američkoj sceni tvrdeći kako socijalizam i nije tako loš za razliku od kaotičnog kapitalističkog društva pritom ne odobravajući totalitarne režime u Sovjetskom savezu ili negdje drugdje.

Jedan od njegovih uzora bio je i Mahatma Gandhi za kojeg je izjavio „Generacije koje dolaze teško će moći povjerovati da je takav čovjek od krvi i mesa ikada hodao po ovoj planeti.“

Kao što se može vidjeti Albert je bio veliki humanist, pacifist, volio je ljude i htio je unijeti promjene.

Albert Einstein primio je puno priznanja i nagrada, a preminuo 18. travnja 1955. u Princetonu.

Popularni Članci