Crne čokolade imaju negativnu stranu, omiljeni brand može sadržavati visoke količine olova

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Screenshot YouTube
Crne čokolade imaju crnu stranu - iako ih reklamiraju kao zdravije opcije, dobar dio njih sadrži visoke količine kadmija i olova, a posljednje veliko istraživanje međunarodne organizacije Consumer Report otkrilo je kako teške metale u sebi imaju 23 od čak 28 čokolada, što je posebno zabrinjavajuće.

Dapače, neke od njih poput Lindtovih tamnih čokolada sa 70 odnosno 85 posto kakaa, kao i Tony‘s Chococonely čokolade moguće je pronaći i na domaćem tržištu, no općenito je na popisu nesigurnih završio cijeli niz uzoraka poznatih i prilično skupih brandova kao što su belgijska Godiva, Hershey, Lily‘s i brojni drugi.

Za njih 23 na testu pokazalo se kako je dovoljno pojesti samo 25 grama dnevno i tako u organizam unijeti veće doze od propisanih za barem jedan od testiranih metala, a pet ih u sebi sadrži veće razine od propisanog za oba teška metala. To su dvije čokolade branda Theo, jedna Trader Joe‘s, Lily‘s i Green & Black‘s dok je Lindtova Excellence dark chocolate s 85 posto kakao jedna od njih deset s povećanim razinama olova - ima ga 166 posto više od dozvoljenog dok Lindtova tamna čokolada sa 70 posto kakaa ima 116 posto više razine kadmija od propisanog, donosi Jutarnji list.

Stručnjaci tvrde kako je riječ o velikoj opasnosti za ljudsko zdravlje, posebno kod djece kod koje unos teških metala može praviti probleme u razvoju, utjecati na razvoj mozga, pa čak dovesti i do manjeg IQ. Odrasli pak kod dugotrajnog izlaganja teškim metalima mogu razviti različite probleme živčanog sustava, probleme s bubrezima ili reproduktivnim zdravljem, posebno kad znamo statistiku koja govori da 15 posto ljudi čokoladu konzumira svakodnevno.

Ipak, test je razotkrio i pet tamnih čokolada koje predstavljaju sigurnu opciju - dvije vrste branda Ghiradelli sa 72 odnosno 86 posto kakaa, Mast ičokolada s 80 posto, Taza čokolada sa 70 te Valrhona s 85 posto kakaa.

Popularni Članci