Naljepnicama se bore protiv pošasti apartmana: "Ovo je nekad bio moj dom"

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić
Kad je saznao da će stan koji unajmljuje već 10 godina postati apartman, Daniel Romero svoju je ogorčenost podijelio na društvenim mrežama. Ono što je uslijedilo brzo je preraslo u pokret jer su stanovnici Malage počeli lijepiti naljepnice kojima se bore protiv pretjerane apartmanizacije u ovom španjolskom gradu.

"Nisam namjeravao pokrenuti revoluciju. Samo tražim dom", rekao je Romero.

U srži onoga što je jedan španjolski radio nazvao "pobunom naljepnicama" nije odbacivanje turizma, rekao je Romero za The Guardian. Umjesto toga, dok se stanovnici grada bore s rekordnim brojem turista, to je protest za uravnoteženiji pristup, koji bi omogućio bolji suživot stanovnika i turista.

To je rasprava koja se vodi diljem Europe, dok se gradovi od Atene do Amsterdama pokušavaju uhvatiti u koštac s prekomjernim turizmom.

U Malagi Romero je učinio sve što je mogao da pregovara sa svojim stanodavcem, a nudio mu je i veću najamninu za trosobni stan u širem centru grada. Međutim, odbijanje njegovog stanodavca natjeralo je Romera u očajničku potragu za drugim stanom.

U središtu Malage turisti godinama nadmašuju broj stanovnika.

"Gledao sam kuće koje nemaju prozore, jedan je od mene tražio polog od 40.000 eura. U petak je jedan tražio polog od 200 eura samo za posjet apartmanu", kaže.

Iz frustracije je na društvenim mrežama bara čiji je vlasnik objavio status o oznakama za apartmane AT - Apartamento Turístico.

"ATtack against the citizens of the city", napisao je Romero i pozvao druge da osmisle vlastiti slogan.

Odgovori su ubrzo pristigli. "Ovo je nekad bio moj dom", glasi prijevod jednog odgovora. Drugi su bili jasniji: "Idi svojoj jebenoj kući."

Kampanja je ubrzo zaživjela, stanovnici su počeli izrađivati naljepnice i lijepiti ih na AT znakove diljem grada, piše Index.hr.

"Meni se to čini kao vrlo miran način prosvjeda", rekao je Romero.

Nedavno istraživanje među stanovnicima Malage pokazalo je da je pristup stambenom prostoru njihova glavna briga, a 60% anketiranih opisalo je cijene najma kao "vrlo skupe".

Dok je oko 80% ispitanih opisalo utjecaj turizma kao "vrlo pozitivan" ili "pozitivan", najnoviji dostupni podaci pokazuju da je u 2021. broj stranih državljana koji su se doselili u grad porastao za 2600, dok je populacija španjolskih državljana pala za gotovo 1000.

Kako je broj turističkih apartmana rastao, ponuda stanova za lokalno stanovništvo se smanjivala.

"Imam 48 godina, visoka primanja, ušteđevinu i ne mogu naći dom. Kakva je situacija ljudima koji imaju 25 godina?" pita se Romero.

"Ni oni sretnici koji posjeduju svoj dom nisu pošteđeni", rekao je, "jer su voćarne i ribarnice pretvorene u štandove sa suvenirima i spremišta za prtljagu."

"Nemam ništa protiv turizma. Turisti posjećuju moj bar, a ja sam bio turist. Ali moramo regulirati turizam - ja i pola grada ne možemo ovako živjeti", rekao je Romero.

Grad Malaga je nedavno odbacio zakon prema kojem bi u određenim slučajevima bilo moguće odrediti gornje granice najamnine.

Dok su se širile vijesti o pobuni naljepnicama u Malagi, poruke su Romeru stizale iz cijele zemlje. Od San Sebastiána do Valencije, Madrida i Barcelone, stanovnici su stupili u kontakt kako bi izrazili interes za ispisivanje vlastitih naljepnica.

"Neki ljudi su mi stvarno pružili podršku. Drugi misle da je sve ovo glupo", rekao je. "Ali na kraju dana, sve što radim - ponavljam - je protest jer nemam dom."

Popularni Članci