Ova kombinacija cjepiva trebala bi dati najbolji imunološki odgovor

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Istraživači s Oxforda objavili su veliku studiju provedenu na 1070 volontera o miješanju cjepiva protiv koronavirusa, a koja je, kako navode istraživači, pokazala da osobe koje su kao prvu dozu cjepiva AstraZenece ili Pfizer-BioNTecha, a zatim devet tjedana kasnije Modernu imaju bolji imunološki odgovor.

“Otkrili smo stvarno dobar imunološki odgovor u cijelom svijetu, zapravo, viši od praga postavljenog od dvije doze cjepiva Oxford-AstraZeneca”, rekao je Reutersu Matthew Snape, profesor na Oxfordu i voditelj istraživanja nazvanog Com-COV2.

Ovakvi rezultati mogli bi ponuditi nadu siromašnijim zemljama koje će možda morati kombinirati različite vrste cjepiva za prve i druge doze ponestane li im zaliha. “Mislim da će podaci iz ove studije biti posebno zanimljivi i vrijedni zemljama s niskim i srednjim dohotkom u kojima još uvijek cijepe s prve dvije doze cjepiva”, rekao je Snape.

Snape je dodao da studija pokazuje kako se nije potrebno "čvrsto držati primanja istog cjepiva za drugu dozu" te da je sasvim u redu primiti različite vrste cjepiva, a posebice ukoliko će to "ubrzati sam program cijepljenja".

Nadalje, u studiji istraživači navode da primjena cjepiva Moderne ili Novavaxa nakon prve doze cjepiva AstraZenece induciraju veća protutijela i odgovor T-stanica u odnosu na dvije doze cjepiva AstraZenece.

Studija je otkrila i da je doza cjepiva Pfizer-BioNTech praćena dozom cjepiva Moderna bila bolja od dvije doze cjepiva Pfizer-BioNTech.

Pfizer-BioNTech praćen Novavaxom rezultirao je s više antitijela od dvije doze cjepiva AstraZeneca, a to je cjepivo imalo i niže odgovore antitijela i T-stanica nego dvije doze cjepiva Pfizer-BioNTech.

Studija je objavljena u medicinskom časopisu Lancet te se u njoj, među ostalim, navodi kako nije bilo zabrinutosti za sigurnost, prenosi Net.hr.

Brojne zemlje suočene s rastućim brojem zaraženih i sporom imunizacijom, kao i smanjenim zalihama cjepiva primjenjivale su kombinaciju cjepiva i prije nego što su za to postojali dostupni znanstveni dokazi o sigurnosti. Pojava novih varijanti koronavirusa, uključujući i deltu i omikron, povećale su pritisak na ubrzanje kampanje cijepljenja.

Rezultati istraživanja kombinacija različitih tehnologija cjepiva, poput Pfizerove i Modernine mRNA, virusnog vektora AstraZeneca i injekcije na bazi proteina Novavaxa, mogli bi poslužiti novim pristupima imunizaciji protiv drugih bolesti, rekao je Snape.

Studija je također pokazala da je prva doza cjepiva AstraZeneca praćena bilo kojim drugim cjepivom u studiji izazvala posebno snažan odgovor, u skladu s nalazima iz lipnja.

Studija je osmišljena kao takozvana studija “neinferiornosti " te joj je namjera pokazati da miješanje cjepiva nije bitno lošije od standardnih rasporeda i uspoređuje odgovore imunološkog sustava s odgovorima zlatnih standarda prijavljenim u prethodnim kliničkim ispitivanjima svakog od cjepiva, piše Reuters.

Popularni Članci