Papa Benedikt XVI odriče se dužnosti!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: telegraph.co.uk
Iz Vatikana je javljeno da se papa Benedikt XVI povlači s dužnosti. 85-godišnjak na toj je poziciji bio nepunih 8 godina, a vijest je kardinale navodno dočekala u čudu. Papa svoj potez opravdava poodmaklom dobi i nemogućnošću obavljanja dužnosti.

Papa Benedikt XVI odnosno Joseph Ratzinger za papu je izabran 19. travnja 2005. zamjenivši tako papu Ivana Pavla II. Od 28. veljače neće više biti poglavar Katoličke crkve. Papa je osobno obavijestio medije, i to na latinskom jeziku. Kardinali su komentirali kako im je vijest stigla kao "grom iz vedra neba".

Hrvatska biskupska konferencija i zagrebačka nadbiskupija naknadno će se izjasniti. 

Kako javlja Reuters, Benedikt XVI svoju je odluku obrazložio "nedostatkom snage za nastavak obnašanja dužnosti" i uz napomenu da "odlazi za dobro Crkve".

Britanski Telegraph piše da se dalo primijetiti da se Benedikt XVI. zadnjih godinu dana kreće uz pomoć štapa i da ima problema s čitanjem tekstova.

U svojoj izjavi, objasnio je: "Nakon što sam mnogo puta preispitao svoju odluku pred Bogom, došao sam do odluke da zbog nedostatka snage uzrokovane poodmaklom dobi, više nisam u mogućnosti obavljati svoju dužnost adekvatno i kvalitetno." Dodao je: "U današnjem svijetu sklonom brojnim brzim promjenama i potresenim pitanjima duboke važnosti života vjere, jako je bitna snaga uma i tijela koja je mene u posljednjih nekoliko mjeseci napustila i time primorala da prepoznam nesposobnost adekvatnog ispunjavanja obaveza koje su mi dane."

Prije Benedikta XVI, u povijesti se dva puta dogodilo odricanje pozicije pape. Posljednji put bio je to Papa Grgur XII 1415. godine.

Postupak nakon ovakvog čina je da se sastanu konklave odnosno svi kardinali svijeta i izaberu novog papu. Crkveni zakon kaže da u izbor ulaze svi neoženjeni muškarci, no u pravilu se bira između kardinala. Vrijedi napomenuti da budući je papa najviša vlast i nikome ne odgovara, dužan je samo javnost obavijestiti da se povlači jer nema vlasti koja bi to prihvatila ili odbila. 

 

Popularni Članci