Sinoć smo opet pomicali sat, evo zašto to još uvijek nije ukinuto

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: © milanmarkovic78 - Fotolia
Danas se sat pomaknuo unaprijed i sad smo opet na ljetnom računanju vremena, što znači da smo noćas i sat vremena manje spavali. Mnogima teško padaju ove promjene, pogotovo kada se prelazi na ljetno računanje vremena. No, što se zapravo dogodilo s onom idejom koja je kružila Europskom unijom prije nekoliko godina da više nema sezonskih promjena vremena?

Naime, Europska komisija je 2018. godine pokrenula javno savjetovanje pitajući ljude što misle o ukidanju promjene vremena. Bilo je to najuspješnije savjetovanje EU ikada: sudjelovalo je 4,6 milijuna ljudi. Većina se izjasnila da želi ukinuti pomicanje sata svakih šest mjeseci. Zapravo 84 posto se složilo s ukidanjem, pišu 24sata

Negativni utjecaji na zdravlje, uključujući poremećaj sna, ušteda energije i povećanje broja prometnih nesreća bili su najčešći razlozi za opravdavanje ideje.

Na temelju toga, Komisija je 2018. godine predložila zakon za ukidanje sezonskih promjena sata. To su morali odobriti Europski parlament i nacionalne vlade zastupljene u Vijeću EU-a. Europski parlament 2019. podržao je prijedlog sugerirajući da bi se pomicanje sata trebalo ukinuti 2021. godine.

Ali, vlade EU nisu mogle pronaći dogovor. Treba li ljetno ili zimsko računanje vremena postati norma? Kako koordinirati promjenu među susjednim zemljama da se izbjegne šarenilo različitih vremenskih zona? Tko bi imao najviše koristi?

Brexit i pandemija također su odgodile konačnu odluku.  Budući da Engleska napustila Europsku uniju, nije sigurno da će slijediti nova pravila EU-a, a ukidanje promjene vremena ostavilo bi Republiku Irsku i Sjevernu Irsku u različitim vremenskim zonama pola godine. 

U nekim zemljama, kao Cipru, Grčkoj i Malti, ideja o ukidanju pomicanja sata je naišla na slabu potporu. Posljednji put kada se o tome raspravljalo u Vijeću EU-a bilo je to u prosincu 2019. Zemlje su tada pozvale Europsku komisiju da napravi “procjenu učinka” prijedloga prije nego što donese odluku. Zatim je nastupio Covid-19 i pandemija je odgodila raspravu.

Rasprava o sezonskim promjenama vremena nedavno je ponovno oživljena zbog energetske krize. U ožujku prošle godine je Senat SAD-a donio prijedlog zakona o trajnom ljetnom računanju vremena od ove godine. Bilo je nagađanja da bi se rasprava mogla nastaviti i u EU, ali glasnogovornik Vijeća EU-a rekao je za da nema ništa novo na dnevnom redu.

- Vijeće još nije formiralo svoje stajalište o prijedlogu Komisije. Zemlja koja predsjeda odlučuje koji će se prijedlozi staviti na dnevni red Vijeća. Ovaj prijedlog nije dio radnog programa trenutnog češkog predsjedništva - naglasio je glasnogovornik Vijeća EU-a.

Ne zna se ni hoće li ga u svoj program rada uvrstiti i zemlja koja sljedeći semestar predsjeda Europskom unijom, Švedska. Stoga se može pretpostaviti da će Europljani još neko vrijeme pomicati sat.

Popularni Članci