'

Tko je Jorge Mario Bergoglio?

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Puštanjem bijelog dima iz Sikstinske kapele, izabran je nasljednik Benedikta XVI. Naime, radi se o papi redovniku Jorgeu Mariju Bergogliju najviše poznatom po protivljenju istospolnim brakovima, zagovaranju skromnosti i poniznosti te međuvjerskog dijaloga.

Kardinal Jorge Mario Bergoglio, koji je 13. ožujka postao 266. po redu papa Katoličke crkve zapravo je čovjek kojemu nerijetki često pridružuju odliku poniznosti. Naime, radi se o isusovcu, intelektualcu koji putuje autobusom  i ima izuzetno praktičan pristup siromaštvu pa je tako postavši kardinal pozvao Argentince da umjesto dolaska u Rim i slavlja s njim radije novce za avionske karte daju siromašnima, piše Guardian.

Vrijedi također spomenuti kako je nadbiskup Buenos Airesa bio konkurencija Josephu Ratzingeru tijekom konklava 2005. godine kada je po broju glasova bio drugi po redu.

Zagovornik oslobodilačke teologije za kojega su mnogi mislili kako bi mogao biti veliki šok za konzervativnu većinu u Vatikanu, zapravo je smatran kandidatom kojega svi u višim instancama Crkve veoma poštuju. Postao je prvi poglavar Crkve latinsko-američkog porijekla.

Mnogo je toga u životu Jorgea Marija Bergoglia odnosno Franje I satkano od poniznosti: odrekao se grandioznog uređenja kardinalske rezidencije u argentinskom glavnom gradu te je to zamijenio skromnim stanom, a za prijevoz je umjesto privatnog vozača odabrao javni gradski prijevoz. Također, sam je spremao hranu.

Bergoglio, koji će kao papa uzeti ime Franjo, rođen je u prosincu 1936. godine. Jedno je od ukupno petero djece talijanskog željezničkog radnika. Poučavao je književnost i psihologiju u Argentini prije nego što je zaređen 1969. Kardinalom ga je učinio Ivan Pavao II i to 21. veljače 2001. godine.

Za razliku od drugih kardinala, on je neuništenog sjaja u raznim aferama koje su poljuljale Katoličku crkvu, te je učen da reformu kurije učini prioritetom. Bio je žestoki protivnik odluke Argentine da legalizira istospolne brakove 2010. godine s argumentom da djeca imaju pravo biti odgojena i obrazovana od strane oca i majke. Ipak, unatoč takvom stajalištu o brakovima, Bergoglio podučava o važnosti poštovanja prema osobama homoseksualne orjentacije. Također, ima pragmatičan pogled na kontracepciju vjerujući da može biti učinkovita pri sprječavanju spolnih bolesti. Isto tako, on je ekumenski te vjeruje u međuvjerski dijalog. Što se tiče abortusa i eutanazije, njihov je protivnik.

U 2009. godini Bergoglio je dospio na naslovnice kritizirajući vladu Ernesta Kirchnera, muža trenutne argentinske predsjednice Cristine Fernández de Kirchner tvrdeći da je bilo „nemoralno, nelegitimno i nepravedno“ dozvoliti nejednakost u državnom rastu. „Umjesto da to spriječe, oni su doprinijeli još većem rastu nejednakosti“, rekao je. „Ljudska prava nisu samo narušena terorizmom, represijom i ubojstvima već i nepravednom  ekonomskom strukturom koja stvara velike razlike“, izjavio je Bergoglio.

Dakle, novi je papa poznat po modernizaciji argentinske Crkve, ali i po jednom od konzervativnijih stavova u Južnoj Americi, piše Radio Slobodna Europa.

Izvor: Guardian / DD

Popularni Članci