Znate li koliko zarađuju EU parlamentarci? Iznosi su pozamašni

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Danas je bruto plaća zastupnika u EU parlamentu 10.075 eura mjesečno, tj. oko 7850 eura neto. 

Plaća im se financira iz proračuna Parlamenta, tj. proračuna EU. Uz to svaki zastupnik ima pravo na 4950 eura mjesečno za plaćanje troškova ureda u matičnoj državi, što se odnosi na troškove najma, opremanja i zaposlenih u tom uredu.

Za svaki dan koji zastupnik provede u Europskom parlamentu mu se isplaćuje 350 eura dnevnice za troškove smještaja, prehrane i druge troškove. U te druge troškove ne spada automobil jer je osigurano besplatno korištenje službenog automobila.

Putni troškovi su također pozamašni. Pokrivaju se troškovi službenog puta do određene razine prema prijeđenim kilometrima. Za povratni put iz Bruxellesa u Zagreb imaju pravo na nadoknadu troškova od 343 eura. Troškove cestarine, prtljage i rezervacije također plaća EU zasebno.

I neslužbeni putovi su plaćeni do iznosa od 4886 eura u godinu dana. Na kraju svog mandata imaju pravo na tzv. "prijelaznu naknadu", koja je jednaka jednoj mjesečnoj plaći po godini u kojoj su bili na dužnosti do najviše dvije godine. Trenutno iznosi maksimalno 20.150 eura.

Nakon što uđu u EU parlament, zastupnici se više ne trebaju bojati ni za mirovine jer imaju pravo na dodatnu mirovinu (uz standardnu, koju su već zaradili u matičnoj državi) u iznosu od 3.5 posto svoje plaće za svaku punu godinu na dužnosti i jednu dvanaestinu za svaki sljedeći puni mjesec, ali ne više od 70 posto ukupno. Po trenutnim plaćama to ispada oko 1760 eura dodatne mirovine, ali nakon što napune 63 godine, piše Index.

Popularni Članci