BABY BOOM U ŽUPI I METKOVIĆU Hrvatski su rekorderi u prirodnom prirastu, no Nardelli kaže kako postoji 'caka'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Bračni par Bašić iz Župe dubrovačke prošle je godine dobio malu Domenicu koja je njihovu obitelj proširila na tri člana. Andrea Zvono Bašić i Antun Bašić jedni su od mnogobrojnih parova u Župi koji su lani imali razloga za veselje jer je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Župa dubrovačka druga hrvatska općina po prirodnom prirastu. Naime, prvo mjesto je zauzela općina Podstrana (50) u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a slijede je Župa Dubrovačka i Viškovo u Primorsko-goranskoj županiji, koji su imali jednak prirodni prirast (49). 

„Nimalo me ne iznenađuje što je upravo Župa dubrovačka na visokom drugom mjestu po prirodnom prirastu stanovništva. Župa je predivno mjesto za život i ama baš sve nudi, ali ima veliki potencijal za daljnji napredak,“ izjavila je Zvono Bašić koja je lani rodila svoje prvo dijete. 

ŽUPA JE IDEALNA ZA ŽIVOT, ALI NE BISMO SE KITILI TUĐIM PERJEM 

Rezultati ne iznenađuju ni načelnika Općine Župa dubrovačka Silvija Nardellija koji smatra kako je Župa poželjno mjesto za život, no ipak je realan i  naglašava kako se ne treba kititi tuđim perjem.

„Uistinu pozitivne brojke su dokaz kako je Župa dubrovačka poželjno mjesto za život. Ipak, ne želimo se kititi tuđim perjem jer vrijedi naglasiti kako za tu brojku nije zaslužno samo domicilno stanovništvo. Radi se tu o ljudima koji su došli u Župu dubrovačku iz Dubrovnika te drugih dijelova Hrvatske i koji su tu odlučili živjeti. Dakle, ipak se tu radi o doseljavanju u Župu, a zadnjih godina su to mahom mlade obitelji koje tu posjeduju nekretninu odnosno kupuju nekretnine koje nisu povoljne, ali su povoljnije nego na području Dubrovnika,“ izjavio je Nardelli. 

O pozitivnom trendu govore i druge brojke. Tako Osnovna škola Župa dubrovačka broji 850 učenika, a preko 500 djece ide u vrtić i jaslice. Kako kaže Nardelli, i sama Općina trudi se pomoći obiteljima s djecom pa su u vidu mjere pomoći i projekti.

„Uspijevamo osigurati jednosmjenski rad, kao i produljeni boravak u školi. Iz međunarodnih fondova smo osigurali sredstva uz pomoć kojih dječji vrtić i jaslice uspijevaju zadovoljiti sve potrebe u Župi dubrovačkoj. Za poboljšanje boravka u vrtiću smo osigurali 12 milijuna kuna kako bismo zakupili dodatne prostore, a samim time i otvorili nove grupe. Nedavno smo povećali i naknadu za novorođenče, a za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća predložit ćemo smanjenje cijene vrtića za roditelje koji imaju više djece. Također, Župa dubrovačka je s Dubrovačko-neretvanskom županijom potpisala sporazum o zajedničkom financiranju dogradnje OŠ Župa dubrovačka, a prije nekoliko dana je potpisan ugovor o izradi idejnog projekta dogradnje,“ izjavio je Nardelli. 

Cilj dogradnje je da se cjelokupna nastava odvija u jednoj zgradi umjesto dvije. Idejni projekt se očekuje do kraja ove godine dok se početkom sljedeće godine, u suradnji s Dubrovačko-neretvanskoj županijom, planira glavni izvedbeni projekt. Škola će se nadograđivati na zemljištu neposredno u blizini postojeće škole nad kojim je Općina stekla vlasništvo. Uz nadogradnju, planirano je i uređenje okoliša škole. 

GRADONAČELNIK METKOVIĆA: I OSOBNO SAM DOPRINIO POZITIVNOM PRIRASTU

Kad je riječ o gradovima, najjužnija hrvatska županija također bilježi zavidne rezultate. Tako se posebno ističe Metković koji je zauzeo drugo mjesto hrvatskih gradova s najvećim prirodnim prirastom, odmah nakon Solina. Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan ne krije zadovoljstvo, a kaže kako je i sam doprinio pozitivnom trendu. Naime, lani je dobio treće dijete, a njegov sin će u studenome proslaviti svoj prvi rođendan. Milan ne krije zadovoljstvo mjerama i programima koje Grad provodi u cilju pomoći obiteljima. 

„Snizili smo cijene vrtića, a planiramo i gradnju novog. Početak gradnje očekujemo u prosincu. U sklopu projekta 'Za skladnije i ugodnije predškolske dane u Dječjem vrtiću Metković' uveli smo i popodnevni te smjenski rad. Povećali smo dar za novorođeno dijete, pa on za prvorođeno dijete iznosi 2,5 tisuće kuna, za drugorođeno 3,5 tisuća, za treće 4,5 tisuća, a za četvrto i svako sljedeće 5,5 tisuća kuna. Pokušat ćemo dodatno povećati navedene iznose. Izuzetno sam ponosan na stipendije koje smo omogućili u iznosu od 1200 kuna, što je nakon državnih stipendija najveći iznos, s tim da ih dajemo za 10 mjeseci, dok se državne odnose na devet. Za potrebe škola izdvajamo 120 tisuća kuna, a 30 tisuća kuna za posebna dostignuća učenika. Za studente smo osigurali dvije povratne karte ili četiri u jednom smjeru, a 350 tisuća kuna za besplatni školski pribor za osnovnoškolce,“ izjavio je Milan. 

Gradonačelnik Metkovića vjeruje kako su pozitivnoj demografskoj slici grada doprinijele i odluke te programi Grada kao što su izdvajanje od 500 tisuća kuna za potporu u poljoprivredi, smanjenje prireza s 10 na osam posto, ukidanje poreza na potrošnju i poreza na kuće za odmor. No, što god bio uzrok ovih pozitivnih brojki, čini se kako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema bojazni kakva mori dobar dio Hrvatske, a zasad ne postoji razlog da tako ne bude i dalje. 

Tekst je objavljen u prošlom broju tiskanog izdanja Dubrovački dnevnik Petkom. 

Popularni Članci