BISKUPIJA O OBITELJSKOM NASILJU 'Žrtve krivo shvaćaju poruku Crkve. Ne trebate trpiti, ako vas netko zlostavlja!'

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: © Dan Race - Fotolia.com
Održan okrugli stol na temu unapređenja sustava podrške žrtava nasilja

Povodom današnjeg Dana borbe protiv nasilja nad ženama, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije jutros je održan okrugli stol na temu Unapređenja sustava podrške žrtvama nasilja na kojemu su sudjelovali stručnjaci iz raznih institucija.

Dubrovnik i okolicu u posljednje vrijeme potresaju dva napada na žene, jedan u Župi Dubrovačkoj, a drugi u kafiću na Pločama. Zanimljivo je da je protiv nasilnika na Pločama koji je pretukao konobaricu podnesena samo prekršajna prijava, jer, kako su kazali predstavnici policije, takav je zakon.

-S obzirom na ozljede, riječ je o prekršajnoj prijavi – objasnili su iz policije.

No, sudionici skupa su kazali kako će jadna djevojka, zbog napada, imati psihičke posljedice, a nažalost, zakon to ne prepoznaje. Prema policijskim statistikama, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tijekom 2012. godine evidentirano je čak 272 počinitelja nasilja, od čega je 217 muškaraca i 55 žena, a najveći broj nasilja, pokazuju statistike, događa se u obitelji. Slične brojke, doduše nešto optimističnije, bile su i godinu dana poslije. U posljednje vrijeme na područu Županije nije bilo ubojstava, ali je bilo dosta teških napada, pa je podignuto 18 kaznenih prijava.

Međutim, mnogi od počinitelja izvuku se, jer kad predmet dođe na sud, žrtve nasilja ne žele svjedočiti protiv svojih supružnika. Sutkinja dubrovačkog Općinskog suda Mirjana Milković kaže da je takvih slučajeva čak oko 80 posto. Čak ni neke žene kojima su slomljene noge ne žele svjedočiti protiv zlostavljača.

Stoga, nasilnik će vjerojatno i sljedeći put udariti žrtvu. Doktor Teo Depolo smara da je glavni problem strah žena koje se boje prijaviti svoje nasilne supruge. Tako iz Centra za socijalnu skrb potvrđuju da žrtve nasilja rijetko kad traže odlazak u sigurnu kuću.

-Kada čujemo za neki oblik nasilja, odmah kontaktiramo žrtvu, jer je želimo upoznati s njenim mogućnostima zaštite, te zajedno s njom izraditi plan sigurnosti. Jedna od opcija je i odlazak u sigurnu kuću, ali nažalost pošto je mi nemamo u Dubrovniku, žrtve bi trebale otići u Split, Riijeku ili Zagreb. U praksi se to događa rijetko, samo dvije osobe iz Dubrovnika su to tražile – kažu u Centru.

O sigurnoj kući u Dubrovniku govori se godinama. Prvo se je trebala graditi na Medarevu, ali neriješeni imovinsko pravni odnosi spriječili su projekt. Dolaskom Mate Uzinića na mjesto dubrovačkog biskupa, Dubrovačka je biskupija ponudila rješenje u vidu davanja svoje nekretnine u Župi, koja je u lošem stanju, pa treba sanaciju. Grad Dubrovnik, kako su kazali njegovi predstavnici na okruglom stolu, riješio je dio financija za njegovu gradnju, ali problem ostaje s kadrom.

Naime, ostaje nejasno tko bi vodio tu kuću (Biskupija, Grad, Županija...?), i kako bi se našao potreban kadar. Kad smo već kod Biskupije, zanimljivo je spomenuti da je njihov svećenik don Marinko Šljivić kazao kako ne treba zanemariti ni muškarce koji su također žrtve nasilja.

-Muškarci su također često žrtve nasilja, doduše rijeđe fizičkog, a puno više psihičkog koji se nikako ne bi smio zanemariti. Osim fizičkog i psihičkog nasilja, postoji i ekonomsko, odnosno seksualno nasilje. Doduše, problem kod psihičkog nasilja je taj što ga je teško dokazati na sudu – naglasio je Šljivić, te dodao da je 87 posto počinitelja i samo bilo zlostavljano u djetinjstvu.

-Stoga bi u obrazovnom sustavu trebalo povećati edukaciju djece posebno one koja su i sama zlostavljana kako bi se spriječilo moguće nasilje kada ona sama odrastu – zaključio je svećenik.

Voditeljica Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije Kristina Rožić kazala je da žene često trpe nasilje u obiteljima, jer krivo shvaćaju poruke Crkve.

-Za njih je brak svet i misle da trebaju trpiti. No istina je znatno drugačija, žrtve moraju pokušati riješiti nastalu situaciju i ne trpiti zlostavljanje – kaže Rožić.

Popularni Članci