OTVOREN VATROGASNI DOM NA GRUDI Bačić: "Ovaj objekt je impozantan, vrijedan, ali ono što je najvažnije - vatrogasci ga zaslužuju!" (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Svečano je otvoren Vatrogasni dom na Grudi. 

Vatrogasni dom su zajednički su otvorili potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja,graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Otvorenju su nazočili i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli i kao domaćini: zapovjednik JVP Konavle Maro Rilović, predsjednik Općinskog vijeća Općine Konavle Ivo Simović i načelnik Konavala Božo Lasić.

"Sve dobre priče počnu na čudan način, tako je i ova počela prije 6-7 godina, kad me Magud nagovorio da krenemo u realizaciju ovoga projekta. Znao sam da ćemo imati milijun problema, ali ništa slađe nego kad ovako nešto završite, kad imate ovakav gradiozan i prelijep objekt.", kazao je Božo Lasić. 

Silvio Nardelli kazao je da je Općina Župa dubrovačka bila partner ovom vrlo vrijednom projektu.

"Moje čestitke na jednom od najboljih vatrogasnih domova na području cijele Republike Hrvatske, pojavili smo se kao partner jer ovaj dom povećava razinu sigurnosti i mogućnost zajedničkih djelovanja, što su naši vatrogasci već nebrojeno puta prošli, s obzirom da smo područje na kojem je čest požar i druge elementarne nepogode", rekao je Nardelli. 

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog velikog i važnog projekta.

"Čestitam što ste dobili najbolji prostor za vatrogastvo u našoj županiji, premda se ulaže i u drugim područjima, ali ovo je najveći i najvažniji objekt u cijeloj našoj županiji. Drago nam je da naša Vlada ima razumijevanja za vatrogastvo, to nam je važna sastavnica civilne zaštite. Ne samo zaštita i obrana od požara, nego i u poplavama, zagađenjima na moru, rijekama, čak opremamo naše postrojbe i za slučaj potresa. Treba nam civilna zaštita, tu su nam vatrogasci udarna snaga i zaslužuju svu opremu koju su dobili", kazao je Dobroslavić. 

Zapovjednik JVP Konavle Maro Rilović obratio se u ime onih koji prvi imaju čast koristiti novi vatrogasni dom. 

"Govoreći u ime svih konavoskih vatrogasaca - naš cilj je ostvaren. Ovo je za nas jedan kapitalni projekt zbog činjenice da ćemo s nove adrese biti još brži i korisniji u spašavanju imovine i požara, obavljanju tehničkih intervencija te svih ostalih vatrogasnih zadaća koje se stave pred nas. Vatrogastvo u Konavlima traje preko 50 godina, kroz povijest se razvijalo, da bi danas imali Vatrogasnu zajednicu kao krovnu organizaciju koja broji četiri dobrovoljna vatrogasna društva, profesionalnu postrojbu u ZL Ruđer Bošković i Javnu vatrogasnu postrojbu. Sve ove postrojbe i dobrovoljna društva zajedno broje preko tisuću odrađenih intervencija, gdje se djelovalo ne samo na području Konavala, već na teritorij cijele Republike Hrvatske", kazao je Rilović i rekao da će novi prostori olakšati rad, osposobljavanje i napredovanje vatrogasaca, a oprema garažirana i očuvana. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je da je putem Programa ruralnog razvoja financirano otprilike 60 vatrogasnih domova. 

"Ovo je jedan od najznačajnijih projekata. Sretni smo što je izveden na ovako prekrasan način, što će služiti na najbolji mogući način hrvatskim, dubrovačkim, konavoskim, župskim vatrogascima koji čuvaju naš dom, najljepšu prirodu Europe i ljudske živote", kazala je Vučković. 

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić čestitao je na velikom danu za Konavle, Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i Hrvatsku.

"Ovakav objekt doista je impozantan, vrijedan, ali ono što je važnije - njega vatrogasci i zaslužuju. Danas se vatrogastvo ne odnosi samo na sintagmu: "Vatru gasi, brata spasi". Danas je vatrogastvo otišlo korak dalje, taj pristup koji vatrogasci provode daleko je iznad samo gašenje vatre. Nema nijedne prirodne katastrofe gdje vatrogasci nisu prvi. Zato kada se planiraju i projektiraju njihovi domovi, vodi se računa da će to biti više od objekta gdje se vatrogasci nalaze, gdje je njihova oprema, gdje vježbaju, već da je to objekt koji jako puno znači za širu zajednicu", kazao je Bačić i dodao da je uvjeren da će ovo biti ne samo dom vatrogasaca, već će imati ulogu u društvenom životu Konavlu.  

Popularni Članci