OVO SU NAJUSPJEŠNIJI PODUZETNICI U ŽUPANIJI Red je da se oda priznanje onima koji su prošle godine pozitivno poslovali!

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: , Goran Mratinović / DD
Tvrtke Ćosić gradnja d.o.o., Poljopromet d.o.o. i Radež d.d. najuspješnije su tvrtke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koje su dobile Zlatnu kunu, a posebno priznanje dobila je Zadruga Putniković.

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik najboljim tvrtkama su dodijeljena priznanja “Zlatna kuna”. Nagrade su dodijeljene u kategorijama najbolje male, srednje i velike tvrtke u 2020. godini na području Dubrovačko-neretvanske županije, a dodijeljeno je i priznanje za 110 godina rada.

Predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić uvodno je kazala kako "Kuna ponovno spaja ljude, gospodarstvo i institucije".

- Znamo da je 2020. bila godina ograničenih dometa, a red je da se oda priznanje onima koji su ostvarili pozitivno poslovanje. Prihodi od prošle godine bili su na 40 posto, dobit je bila znatno manja, a koronakriza u županiji je poduzetnike koštala više od milijardu i pol kuna. Bilo je 2700 manje zaposlenih, prosječna neto plaća se snizila za 11 posto, kriza je snažno pogodila turizam i promet. No, žilavi smo i ne damo se. Iako je danas lako govoriti kako je moglo biti bolje prije godinu i pol, nije bilo lako donositi odluke i upravljati javnim novcem, dizati od jedinih i davati drugima. Po prvi put je centralna država reagirala i povukla poteze ruke spasa. Bez obzira na političke konotacije moramo biti složni, sačuvati radna mjesta - poručila je Trojić. Najavila je izazove koji prethode poput inflacije, skupljih sirovina, povećanja kamatnih stopa, uvođenja eura, digitalizacije, konkurentnosti, mijenjanja gospodarske infrastrukture.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove Ivan Barbarić poručio je kako su "poduzetnici svjetionik koji je pomogao izlasku iz krize".

- Oni su pokazatelj kako mukotrpan rad i pravovremena situacija vode ka preživljavanju. Nadam se da smo naučili određene pouke i vidjeli koji su nedostaci - dodao je Barbarić.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je ova godina početak oporavka. Naznačio je kako je Grad Dubrovnik poduzetnicima pomogao sa 60 milijuna kuna direktne financijske pomoći.

- Nema niti jedan grad u Hrvatskoj koji se može pohvaliti s takvim brojkama, a bili smo najpogođeniji korona-krizom. Imali smo duplo manje prihode nego prošlih godina i unatoč tomu pomogli svima. Niti jedan socijalni program nije zaustavljen i uz sve to je zadržan socijalni mir, isplatili smo plaće i pomogli onima kojima je potrebno da se razvijaju. Godina iza nas je bila teška, ali možda nam je to bilo otrežnjenje da se krenemo pripremati za nešto drugo. Zaboravili smo da postoje i druge grane osim turizma. Najlakše se uljuljati kad je nešto lijepo. Tek nam sad predstoji financijska kriza i pozivam sve na otrežnjenje jer ovo neće prestati nestankom covida. Moramo biti svjesni izazova - naglasio je gradonačelnik Mato Franković.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako je preživljavanje poduzetnika prošle godine bilo pravo umijeće.

- Pokazalo se da su naši poduzetnici žilavi i imaju nužnu upornost za preživjeti teška vremena. Bilance nisu svima sjaje, ali treba se boriti da to bude što bolje u idućem razdoblju. Junaci broj jedan u ovoj krizi bili su zdravstveni djelatnici, a junaci broj dva su gospodarstvenici - zaključio je župan Nikola Dobroslavić.

Popularni Članci