STONSKI PRORAČUNSKI MAKARULI Hoće li ovaj horor od proračuna izglasati vijećnici?

Autor: Nikša Klečak
Proračun općine Ston na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća nije donesen. Netom izabrana vijećnica s liste HSLS-a nije imala vremena proučiti materijale sa sjednice, a obzirom da prije prisege nije dobila materijale, izglasavanje proračuna ostavljeno je za novu sjednicu.

Proračun za 2016. godinu trebao bi iznositi nešto manje od 15 i pol milijuna kuna, a kako Dubrovački dnevnik doznaje vijećnici su dobili prijedlog Proračuna za 2016. godinu te projekciju naredne tri godine, dok prateće programe poput plana razvojnih programa, iako su bili na popisu, nitko nije dostavio vijećnicima.

U usporedbi stonskog proračuna i onog iz primjerice Općine Konavle može se zapravo zaključiti kako proračun iz Stona zapravo ne sadrži bitne dijelove koje svaki proračun mora imati.

U posebnom dijelu proračuna koji ne obiluje podacima spominje se primjerice ''izgradnja riva'' kao kapitalni projekt, no nigdje se ne spominje o kojoj rivi se radi, kao i izgradnja cesta u iznosu od 310 tisuća kuna. Vijećnici dižu ruke, no i dalje ne znaju koje će se ceste graditi u tom iznosu pa cijelim proračunom upravlja načelnik Vedran Antunica.

Proračunom u kojem nije navedeno na što se troši novac i gdje on zapravo može sam upravljati sredstvima, a članovi Općinskog vijeća zapravo ne odlučuje ni o čemu osim što po političkoj funkciji dižu ruke.

Ranije se pisalo i o komunalnom neredu, nenaplativim dugovima prema Općini, zastarama proračunskih obveznika, komunalnom neredu, a lani je sa 13,3 milijuna kuna vrijednosti imovine zasjeo na 14. mjesto najbogatijih političara.

Popularni Članci