VELIKI SKOK NOVOZARAŽENIH Mato Lakić: Imamo veliki udio djece u zaraženim, pratimo situaciju i adekvatno ćemo reagirati (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić dao je izjavu povodom velikog skoka novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

- U cijeloj Hrvatskoj je došlo do porasta novozaraženih pa i u našoj županiji. Očito se nekoliko stvari poklopilo: od delta soja pa do otvaranja škola, jer imamo veliki udio djece u zaraženim, pa do toga da su ove mjere dosta liberalne i ljudi se jednostavno ponašaju kao da nema epidemije. Tu su i privatna druženja i grupiranja.  Također dolaze hladniji dani i to je sve dovelo do porasta novozaraženih - pojasnio je ravnatelj Mato Lakić.

Kazao je kako nije evidentirano neko posebno žarište nego je porast zabilježen u cijeloj županiji. Naglasio je kako je udio djece, školske i vrtićke dobi, 30 posto među novozaraženih, dok nije zabilježen veliki porast kod starijih.

Na pitanje hoće li doći do zatvaranja škola i vrtića kazao je kako uvijek razmišljaju o svemu te da su sve opcije otvorene.

- Vidjet ćemo kako će se brojke ovaj tjedan kretati i hoće li Nacionali stožer uvesti pooštravanje mjera. Očekivano je da će brojke rasti. Najgore je što je ovaj virus nepredvidiv i teško je znati što nas čeka. Pratimo situaciju i adekvatno ćemo reagirati - kazao je Lakić.

Pozvao je sve koji se do sad nisu cijepili da se cijepe.

Podsjetimo, danas je novozaraženih 134, od čega je 61 osoba iz Dubrovnika, 17 iz Metkovića, 13 iz Ploča, po osam iz Blata i Trpnja, po pet iz Opuzena i Župe dubrovačke, po tri iz Korčule, Orebića, Pojezerja i Vele Luke, po dvije iz Konavala te po jedna iz Dubrovačkog primorja, Slivnog i Stona.

U Općoj bolnici Dubrovnik hospitalizirane su 23 osobe pozitivne na koronavirus, a četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i nalaze se na respiratoru.

Popularni Članci