Župan stavio potpis na Sporazum o suradnji s regijom Emilia Romagna

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Župan Nikola Dobroslavić potpisao je u Bologni Sporazum o suradnji između Dubrovačko – neretvanske županije i regije Emilia Romagna. 

Sporazum je rezultat dosadašnje dobre suradnje s ovom talijanskom regijom, zajedničkih EU projekata te suradnje u okviru aktivnosti Jadransko – jonske euroregije. Emilia Romagna, s oko 4.4 miliuna stanovnika, jedna je od najrazvijenijih regija u Europi.

Dubrovačko – neretvanska županija i regija Emilia Romagna sporazumom su definirale područja od zajedničkog interesa te moguće suradnje: Planiranje i upravljanje modelima održivog teritorijalnog razvoja, socijalni i gospodarski razvoj, promocija i zaštita kulturnog, povijesnog i prirodnog nasljeđa, edukacija, institucionalna nadogradnja i cjeloživotno učenje, promet i logistika, inovacije u području tehnologije, znanosti i kulture te integrirani razvoj održivog turizma.

Regija Emilia Romanga voditelj je Odbora za okoliš, jadransko – jonske euroregije pa je ovom prilikom u Bologni održana i konferencija Odbora za okoliš na temu „Inovacija i integracija s ciljem kvalitetnije teritorijalne politike na makroregijonalnoj razini“. Župan Dobroslavić, ujedno i potpredsjednik Jadransko – jonske euroregije, u uvodnom je djelu konferencije pozdravio inicijativu za ovakvo događanje i naglasio važnost šest odbora Jadransko – jonske euroregije, koji su imali značajnu ulogu u davanju smjernica za izradu Jadransko – jonske makroregijonalne strategije te naglasio važnost suradnje među regijama kako bi se strategija što kvalitetnije implementirala.

Popularni Članci