NOVA KOLUMNA VJERE ŠUMAN Zelena puca

Autor: Vjera Šuman
U nastavku pročitajte novu kolumnu Vjere Šuman 'Utijavanje na hladno'. 

Dramatični sastanci puni prevrata u Banskim dvorima, nakon smjene Paladina, trajali su do mraka i prijetili kašnjenju za udarne nacionalne dnevnike. Novinari koji su trebali uzeti premijerovu izjavu smrzavali su se, čekajući ispred one odurne ograde kojom je i dalje ograđen Markov trg. Trg  koji više nije trg, nego ograđeni parking za skupe crne limuzine vladinih dužnosnika. Već gotov izbor nove ministrice Čagalj, barem prema najavi Plenkijevih koalicijskih partnera, samo u nekoliko sati, od ideje do realizacije, završio je u velikoj crnoj rupi. Onoj istoj u koju se ubacuje i sav ostali stranački otpad. Nije lako izabrati ministra trenutno najzahtjevnijeg resora. Taman sam pomislila kako  bi naš dragi drug Pero Vićan bio idealan za to ministarsko mjesto. Em zna, em je dovoljno drčan i ne popušta lako nesnosnoj birokraciji. A onda je iz Banskih dvora prokuljao bijeli dim. Imamo ga! Imamo ministra! 

Dobri naš gospar Bačić nije imao kud, morao je prihvatiti ovaj nimalo jednostavan zadatak, posebno u godini pred izbore. Tko će nas spasiti, ako neće naš gospar Branko? Istina, falit će u Saboru jer znao je on, kao nitko drugi, precizno štelovati taj fini saborski motor koji pod njegovom palicom prede bez greške, sve u najboljem stranačkom interesu. Ali što je tu je. Mora se, vojnik ne pita zašto možda izgubi glavu. Ide u rat jer je to sveta dužnost! Umjesto mirne saborske situacije koju kontrolira malim prstom, dobio je užarenu fotelju u kojoj će ga svaki dan netko prozivati, pilati i optuživati. Ej, živote ludi!

Ide nam treća godina od potresa, kako onog zagrebačkog, tako i onog na Banovini ili kako naš predsjednik Zoki inzistira – na Baniji, što mu je bio i najvažniji problem za posjeta Glini i Petrinji na godišnjicu potresa. Čini se kako je naziv Banija ili Banovina od tolike krucijalne važnosti našem Zokiju da se nije stigao osvrnuti na jadnike po kontejnerima. Dovraga, kako nitko ne razumije kako je taj naziv važan?! Bez rješavanja tog pitanja, ništa drugo se ne može ni napraviti za Baniju koju neznalice zovu Banovinom. U tom smislu, nije čak napadao Vladu za nečinjenje u saniranju  posljedica potresa jer je potpuno zaokupljen rješavanjem problema Banija- Banovina.

Država je donijela Zakon o potresu u Zagrebu pa je onda tresnulo u Banovini, zbog čega se Zakon opet morao mijenjati kako bi odgovarao i jednom i drugom području. Ne do Bog da tresne u Dalmaciji jer bi opet morali mijenjati zakon. Nikom nije palo napamet napraviti jednostavan zakon o saniranju posljedica teških elementarnih nesreća. Što kompliciraniji, pa time i neprovedivi zakoni, najveća su odlika svih naših vlada i pripadajućih ministara. Kad bi zakon bio jednostavan, logičan i lako provodljiv, onda bi se naši ministri osjećali ko budale. Jer gdje se u takvom zakonu vidi njihova pamet i bravuroznost? Glasačka mašinerija stranke na vlasti ne propituje, njezin posao je samo na Jandrokovićev znak lupnuti zelenu pucu. Tako je i naš novi ministar Bačić stisnuo zelenu pucu za taj Zakon. Ali vrag ne spava i evo njega na ministarskom mjestu na kojem bi trebao ubrzati obnovu uz Zakon za koji je i sam glasao. Što drugo do li izmjene neprovedivog zakona, objedinjavanje svih zaduženih za obnovu, smanjenje birokracije kako bi rezultati konačno bili vidljivi? Jadnicima koji se smrzavaju u kontejnerima koji prokišnjavaju ostaje samo poželjeti što češće izbore. I opet je vidljivo do koje mjere je genijalna bila Dubrovačka Republika, koja je mijenjala kneza svakih mjesec. Pa se ti pajdo moj zaigraj i/ili bahati do mile volje u tih svojih mjesec dana! 

U međuvremenu su se u Saboru prepirali tko je glup i tko još gluplji. Kandidata je puno i rezultat je zasad neriješen. Usput, čula se i pokoja o tome koliko centi je skuplja kava i što zna ministar Filipović o vrstama namirnica i s kakvim listama bi se on igrao ovih dana. Jedni nas uvjeravaju kako živimo sve bolje, dok drugi upravo suprotno. Malo su se vrijeđali i oko pripreme novog Zakona o pomorskom dobru. Kako se čini, sve je manje plaža na kojima će se 'obični' građani moći kupati. Ne, neće hoteli i koncesionari smjeti staviti ogradu i zabraniti ulazak onima koji nisu gosti hotela. Ma kakvi. Samo neće biti mjesta između postavljenih ležaljki za 'pučke' kupače. Manje, više, nije drugačije ni sada. Premijer je na svako pitanje imao isti odgovor. Glasali ste za Rusiju. Svi su se odlično zabavljali, što je logično, jer to je i glavni smisao njihovih igrokaza u Saboru. Ili? 

Bilo kako bilo, našem gosparu Bačiću treba poželjeti uspjeh u vođenju ministarstva jer, ma koliko skeptični bili, ljudi u kontejnerima uvijek se iznova nadaju. Uz nadu koju gaje, trebat će im i puno, puno sreće. Nadajmo se kako će ih sreća pogledati. Eto vas.

Iz tiskanog izdanja Dubrovačkog dnevnika od 20.1. 

Popularni Članci