test

Principijelni somovi!

Autor: Vjera Šuman Autori fotografija: PATRIK MACEK/PIXSELL
Grmoja je zagrmio na HTV- u, po stoti put ponavljajući kako su oni i dalje mogli sjediti u Vladi i dizati ruke u Saboru, ali su principijelno odabrali Hrvatsku bez korupcije i nepotizma.

Gledajući direktno u kameru i u oči svih hrvatskih građana koji još uvijek preferiraju HTV, uskliknuo je kako Most nikad neće pristati na stavljanje u neku priču fotelja i političkih trgovina. S pravom, računa na kratko pamćenje u Hrvata pa mrtvo hladno laže u oči svih onih koji ga hoće slušati. Melem za njihove uši. Sasvim logično, jer tko se još sjeća lupetanja o stručnosti, umjesto podobnosti, što je bila Mostova mantra i omogućila im uzlet na hrvatsku političku scenu? Počelo je u Metkoviću, gdje su se bivši kadrovi zamijenili Mostovim, što kućnim prijateljima, što susjedima i 'rođima' sa stranačkim iskaznicama Mosta. Onda je krenula koalicija s HDZ-om i njihova zajednička vlada. Mostovi ministri svi su redom postali pajde, ili iz istog ili susjednog sela, ili crkvenog zbora, osobno bliski 'principijelnom' šefu Mostovaca, Božu Petrovu. Finale je bilo postavljanje najdražeg kuma Božove dječice na mjesto zamjenika ravnatelja Hrvatskih voda, bez kvalifikacija i ostalih uvjeta potrebnih za to radno mjesto, zbog čega su hitno mijenjali Statut ove institucije. Institucije u kojoj, kako je davno napisao jedan novinar (nažalost, ne sjećam se imena), samo somovi ne kradu. 

Poljoprivredne politike bez vizije i sustavnog plana

U međuvremenu se nastavlja prosvjed slavonskih seljaka i, ma koliko Plenki tvrdio kako je orkestriran od nekih stranaka, problem i to ne mali, doista postoji. Njegov posao jest rješavanje problema, u najmanju ruku razgovor s tim ljudima i pokušaj rješavanja muka koje debelo uništavaju Slavoniju. Da su to iskoristili i u Domovinskom i u Mostu, nema dileme. Ali kakve to veze ima? Populističko stajanje uz one koji se osjećaju obespravljeno, s onima čija je egzistencija ozbiljno ugrožena, legitiman je politički način skupljanja simpatija birača. Nije to pitanje borbe protiv Penavinih pulena ni Mostovog hvatanja glasova, nego realni problem koji ova Vlada mora rješavati. Odbijanje ministričinog dolaska u Slavoniju na razgovor s 'pobunjenicima', potpuno je van pameti i posljedica je čistog Plenkijevog inata i durenja. Nije to bitno različit način od svojevremeno poznate 'revolucije šatoraša' protiv tadašnje Zokijeve vlade. Sjesti za stol i sa seljacima i strukom, minimum je koji ova Vlada mora napraviti. Sve su to, nažalost, posljedice loše, točnije nikakve poljoprivredne politike bez vizije i sustavnog plana, što je dugoročniji i pogubniji problem od realno teškog problema bolesti svinjske kuge. Svinjske kuge na koju Ministarstvo nije navrijeme ni kvalitetno reagiralo. Mjeseci su prošli bez pravih mjera, da bi sad mjere bile najrigidnije u Europi. 

Treba li i oduzimati kruh, ako su im svinje zdrave?

Način na koji se taj problem rješava pogoduje isključivo velikim uzgajivačima i mesnim industrijama, dok nekoliko svinja u svinjcu predstavlja egzistencijalni minimum obitelji koje upravo tih nekoliko svinja i malo vrtla prehranjuje. Svinjokolja i suhomesnati proizvodi ovih malih domaćinstava imaju i svoje kupce koji im vjeruju. Sasvim je logično pitanje treba li im oduzimati kruh, ako su im svinje testirane i zdrave. To što njihovu muku populistički koriste Penava, Grmoja i slična ekipa, bilo bi posve minorno da Vlada čini ono što treba činiti. Sjedne i razgovara. Osobni kontakt uvijek otupljuje oštrice. Zna to Plenki vrlo dobro.

Dubrovnik ima šansu postati grad najljepšeg hrvatskog Adventa 

 Ipak, možemo biti mirni. Industrijskih kobasica ima, bit će ih dovoljno i bez problema će se namiriti sve potrebe adventskih događanja diljem Hrvatske. Veseli što se ove godine u Gradu događa i drugačija i raznovrsnija ponuda na adventskim lokacijama. Brojna događanja najavljena su ođe, s posebnim naglaskom na sadržaje za najmlađe. Najljepši grad na svijetu ima velike šanse postati i  grad najljepšeg hrvatskog Adventa. Uživajte u ovom posebnom dijelu godine, iako po svemu sudeći, bit će i puno posla za one koji rade u turizmu. Sve je više onih koji se odlučuju otputovati upravo u Grad i uživati u čaroliji  Adventa. Uživajte i vi jer odbrojavanje upravo počinje. Eto vas.Popularni Članci