test

Štikovica pobijedila u izboru za Mess svijeta!

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Goran Mratinović
Štikovica je u velikom finalu izbora za Mess svijeta pobijedila favorizirane favele Južne Amerike – Rocinhu i Villu 31

NAPOMENA: Tekst je satira

Posljednji put se pogledala u ogledalo. I bješe zadovoljna viđenim.

-Sad je sve u Božjim rukama. Neka On odluči – reče i pusti sve niz Miljacku lijepe materine, iako ona sama dolazi s juga Hrvatske. Ali, nemojmo se lagati, ona predstavlja ne samo Lijepu našu, nego i Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju…

-Trandže i gospodo – reče (u)voditelj spektakularne ceremonije, neki svjetski Branko Uvodić - na redu je veliko finale velikog izbora za Mess svijeta.

Aplauz se prolomio Kristalnom dvoranom Cape Towna. Svi su u publici bili na iglama, iako nitko u svoje slobodno vrijeme nije narkoman. Ne samo da je južnoafrička publika bila uzbuđena kao toranj tinejdžera koji posjećuje Khalifu (Miu Khalifu, a ne Burj Khalifu, da ne bi bilo zabune), nego je i bilijunski auditorij pred malim ekranima buljio bez treptanja u mat odijelo voditelja koji će svaki čas predstaviti najbolje.

-Dame i spodobo – reče voditelj spektakularne ceremonije, neki svjetski Mirko Fodor – kao što znate, nekoliko stotina natjecateljica krenulo je u bitku za titulu Mess svijeta, ali u grandissimo finale plasiralo se samo njih tri. Uskoro ćemo ih predstavit. Ostanite s nama, vraćamo se odmah nakon kratkih reklama.

Marc Zuckerberg versus Elon Musk. Cage battle, thrilla in vanilla, fight 'til dark, blood in mud, cooooomiiiiiiing sooooooon. Leeeets geeet reaaaaadyyyyyyy tooooooooooooo ruuuuuuuuuuuumbleeeeeeeeeeeeee

-Lezbe i gospodo – reče voditelj spektakularne ceremonije, neki svjetski Duško Ćurlić – Prva finalistica dolazi iz Brazila, zove se Rocinha.

Adriano na kalašnjikovu

Aplauz se prolomio Kristalnom dvoranom Cape Towna. Svi su u Rocinhi bili na iglama. Jedino nije Adriano, bivši napadač Intera. On je bio na kalašnjikovu.

-Dame i gayspodo – reče suvoditeljica spektakularne ceremonije, neka svjetska Daniela Trbović – Druga finalistica dolazi iz Argentine, zove se Villa 31, iako je Argentinci zovu Viša Trenta i Uno, ali oprostit ćemo im, jer im španjolski nije jača strana.

Aplauz se prolomio Down Townom Buenos Airesa. Svi su u Villi 31 bili na iglama još otkako su skontali da se tako više uštedi, nego kada se uzima na nos. Jedino je Diego Armando Maradona mogao na nos, njemu je svejedno štedi li se ili ne.

-Dame i gospodo – reče suvoditeljica spektakularne ceremonije, neka svjetska Barbara Kolar – treća finalistica dolazi iz Hrvatske, zove se Štikovica.

Aplauz se prolomio Štikovicom, a bogme i Zatonom, sve do kuće Slavice Radić Ecclestone. Svi su u Štikovici, a bogme i Lozici, bili na iglama još otkako je gradonačelnik Mato Franković najavio projekt aglomeracije. Da je uveo (govna u) kanalizaciju, ništa od ovog velikog finala ne bi bilo.

Štikovicu je skroz pojela trema. Zna da nije favorit. Bilo da je riječ o Miss ili Mess svijeta, najbolji tradicionalno dolaze iz Južne Amerike, zato kladionice gotovo nikad u ponudi nemaju ovakve izbore. Čak i kada se bira Miss BumBum, najbolja guza Trećeg kamenčića od Sunca, jedino je pitanje hoće li pobjednica doći iz Venecuele, Paragvaja ili Čilea, i hoće li se prezivati Guzman?

Na pozornicu se popeo predsjednik žirija noseći u ruci kuvertu s imenom pobjednika. Stao je pred mikrofon, malčice se zakašljao, pa krenuo u sami vrhunac, krešendo ovog izbora:

-Kao što znate došli smo do samog kraja natjecanja za Mess svijeta, za najbolju ovogodišnju favelu planeta Zemlje. Konkurencija je bila brutalna – hrpa indijskih, afričkih, južnoameričkih, indokineskih favela koje su godinama pri samom vrhu izbora, a u posljednje vrijeme čitav Mediteran je sve konkurentniji. Tako ove godine u samom finalu, uz legendarne bivše pobjednike Rocinhu i Villu 31, imamo malo poznatu Štikovicu iz Hrvatske koja se posljednjih godina itekako potrudila postati svjetski poznata favela. Čestitamo!

Klap, klap, klap, klap, klap, odzvonila je jeka Kristalnom dvoranom, a onda Predsjednik nastavi:

Manjak normalnog života

-Stručni žiri nakon dugog vijećanja donio je svoj sud. Nije bilo nimalo lako, ali kriteriji su jasni. Gledajući sve te stavke u izboru za najbolju svjetsku favelu, a to je prije svega manjak estetike i manjak svega ostalog za normalan život, došli smo do jedinog mogućeg zaključka – pobjednik ovogodišnjeg izbora za Mess svijeta jest –

ŠTIIIIIIIIIKOOOOOOOOOVIIIIIICAAAAAAA!

Aplauz i zvižduci prolomili su se urbijem et orbijem. Dio Zemljana smatrao je da je Štikovica zasluženo ponijela titulu najbolje svjetske favele dok su drugi vjerovali da je stručni žiri ubio et orobio Rocinhu i Villu 31. Adriano je pak bio toliko ljut da je podno Crista Redentora propucao nekoliko televizija svojim kalašnjikovom, a zna se kakav shooting ima legendarni Imperator. Od predsjednika žirija se zahtijevalo da dodatno pojasni kako Štikovica, brate, može biti ružnija od najružnije favele Rio de Janeira i najneuglednije ville miserie Buenos Airesa.

-Senjora i senjores – stao je objašnjavati predsjednik žirija – nemojte da vas tirkiza Jadranskog mora omete kod Štikovice. Ona je, zaista, ružna k'o pas na posteljici od avokada, pogledajte samo ove nove zgrade što je dodatno nagrđuju. Doduše, nije to presudilo, jer su i Rocinha i Villa 31 ružne k'o noć, i to polarna. Ono što je kod Štikovice presudilo je manjak bilo čega potrebnog za život. Vidite, čak u Rocinhi možete naći školu, u Villi 31 ima, ne biste vjerovali, i vrtić, dok u Štikovici nema ničega, razumijete? Također, u Rocinhi ima i sportski centar s bazenom gdje djeca, zamislite, u faveli mogu trenirati plivanje, džudo i razne druge sportove, dok u Štikovici bazeni služe jedino za turističke svrhe.

-Znači u Štikovici nema ni mala butižica? Ne mogu se kupiti ni acai bobice? – upita neki favelaš iz Rija.

-U Štikovici se ne može kupiti ništa ispod 300-400 tisuća eura – zakesi se predsjednik žirija – To je cijena tamošnjeg života u faveli.

Smijeh se prolomio Kristalnom dvoranom Cape Towna. Svi su u publici bili na ciglama. Favelskim. Bar(em) jednom u životu. Ali ni približno skupim kao u Štikovici, hahahhahahhahahhahahhahahha.

Popularni Članci