Neizlječivi rak izliječen u osam dana!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.kevinmd.com
Američki znanstvenici uspjeli su, zahvaljujući novoj genskoj terapiji, u samo osam dana izliječiti inače neizlječiv oblik leukemije. Naime, oboljeli David Aponte ozdravio je u rekordnom roku dok je kod još troje pacijenata liječenje ipak trajalo nešto duže. Nitko od njih mjesecima nema simptome bolesti, piše tportal.

Michel Sadelain, jedan od voditelja tima Memorial Sloan-Kettering Cancer Centra u New Yorku koji je dizajnirao novu terapiju, kaže da je već 50 pacijenata pripremljeno za drugu fazu kliničkih testiranja, a postoji velika mogućnost da bi se ona mogla koristiti i za liječenje drugih oblika raka.

Prema izviješću predstavljenom u posljednjem broju časopisa Nature Biotechnology ključ nove tehnike je utvrđivanje molekule koja je karakteristična za stanice određene vrste raka nakon čega se obrambene stanice pacijenta genetski modificiraju tako da ih napadaju.

Kod akutne limfoblastične leukemije maligne postaju obrambene stanice poznate kao B-stanice. Američki je tim stoga kao metu odabrao molekulu CD19 koja je prisutna samo na B-stanicama. Liječnici su izdvojili drugu vrstu obrambenih stanica oboljelih poznatu kao T-stanice. Njih su tretirali bezazlenim virusom pomoću kojeg su im usadili novi gen koji ih je naveo da napadaju sve stanice koje imaju CD19. Kada su tako promijenjene T-stanice vratili u sustav pacijenata, one su vrlo brzo uništile sve B-stanice - i maligne i zdrave. Samo kod jednog od ukupno pet tretiranih leukemija se kasnije vratila.

„Zapanjilo nas je otkriće da se kod svih pet pacijenata nakon liječenja tumori više nisu mogli otkriti“, rekao je Sadelain.

Stručnjaci pretpostavljaju da bi organizam bolesnika kroz nekoliko mjeseci nakon terapije sam stvorio normalne T-stanice i zdrave B-stanice, međutim, za svaki slučaj usadili su im darovanu zdravu koštanu srž.

Iako je nova terapija još u povojima, uvjereni su da je to novi smjer u kojem bi se moglo razvijati liječenje različitih oblika raka, ne samo leukemije.

Izvor: tportal

Popularni Članci