Američki milijarder kritizirao papu zbog njegovih stavova o siromašnima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: 101greatgoals.com
Američki milijarder Ken Langone

Papa Franjo nedvosmisleno se svrstao na stranu potlačenih i siromašnih te, usprkos univerzalnim porukama ljubavi i mira, uspio naići na kritike.

Radi se o američkom milijarderu Kenu Langoneu koji je za CNBC rekao kako je jedan od potencijalnih velikih donatora za skupu obnovu katedrale Sv. Patrika u New Yorku zabrinut zbog papinih poruka kojima tržišnu ekonomiju naziva isključivom te poziva bogatima da više toga daju siromašnima. Na meti kritike našla se i, kako ju je nazvao, "kultura prosperiteta" koja neke ljude čini nesposobnima za suosjećanje sa siromašnima. Langone nije spomenuo ime donatora, već samo da bi njegova donacija za restauraciju vrijednu 180 milijuna dolara mogla biti sedmeroznamenkasta.

Langone je rekao da je o tome više puta razgovarao njujorškim nadbiskupom, kardinalnom Timothyjem Dolanom te ga upozorio da se svi bogataši ne ponašaju jednako. Sam se opisuje kao predani katolik koji se moli svakoga jutra te ističe da su Amerikanci jedni od najvećih dobrotvora na svijetu.

"Na svijetu nema naroda koji je toliko velikodušan", istaknuo je te dodao da se nada da papa može "slaviti pozitivnu perspektivu, umjesto fokusiranja na negativnu".

Podsjećamo, izjave pape Franje o slobodnom tržištu i kapitalizmu u SAD-u su već proglašene "čistim marksizmom". Brojni su oni kojima se ne sviđaju njegova dosta izravna prozivanja suvremenih ideologija i ekonomskih pravaca, kao što su senator John McCain te konzervativni radijski komentator Rush Limbaugh koji je bio najoštriji prema poglavaru Katoličke crkve.

Popularni Članci