Amerikanci na Osojniku grade pogon za preradu otpada, Grabovici još nekoliko godina

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ilustracija, Grad Dubrovnik
Američka tvrtka Global Green International Investments ltd. voljna je uložiti 40 milijuna dolara u pogon za preradu otpada u servisnoj zoni Osojnik, koji bi prerađivao više od 100 tona otpada dnevno i tako postupno riješio otpad s gradskog deponija Grabovica, koji se do 2018. mora trajno zatvoriti, piše Slobodna Dalmacija.

-'Za GGII je Dubrovnik zanimljiv kao prvi europski pogon koji će se u servisnoj zoni Osojnik izgraditi u roku 12 mjeseci od početka radova. Zbog velike proizvodnje struje, trebat će osigurati spoj s elektromrežom, a do travnja 2014. GGII šalje stručnjake da utvrde sastav smeća za izradu studije utjecaja na okoliš kao uvjeta lokacijske dozvole', ističke Staša Puškarić, predavač znanosti o okolišu s koledža RIT Dubrovnik, koji pomaže gradskim vlastima oko ovog projekta.

Dijelovi pogona dopremili bi se iz Južne Koreje, a 100 tona prerađenog otpada dnevno je zapravo sezonska količina, što je od iznimne važnosti za okoliš. 

Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž kaže da je na Grabovici već oko pola milijuna tona smeća, a pogon na Osojniku će zaposliti 10-15 inženjera, donosi Slobodna

Podsjetimo, otpad se na odlagalištu Grabovica odlaže od 1982. godine. Ukupno je odloženo oko 260.000 tona otpada na 1,1 ha površine, od kojeg je zbog gorenja, slijeganja i kompaktiranja ostalo oko 110.000 m3
uglavnom inertiziranog otpada.  

Popularni Članci