ĐURO I VEDRAN KOVAČEVIĆ: Sjetite se na trenutak heroja, naučite nešto iz njihove smrti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Vedran i Đuro Kovačević, privatni album
Na današnji dan, 23. prosinca 1994., tijekom vojne akcije na području Dinare koja je započela u 6.30 sati poginuli su hrvatski branitelji Grgo Zec, Matan Vuletić, Marko Basić, Marko Tošić, Nevenko Petric i Stjepan Dropulić. Istom prilikom ranjeni su Ante Alduk, Dujmović i Đuro Kovačević. Događaja se uz fotografije na facebooku prisjetio sudionik akcije, hrvatski branitelj, Dubrovčanin Vedran Kovačević.

Na jednoj fotografiji Vedran u ruci drži pancirku svog brata Đura Kovačevića, koji je ranjen. –'Pozdrav svim pripadnicima 4. gardijske brigade, istinskim herojima Domovinskog rata', napisao je. Na drugoj fotografiji snimljenoj 20. prosinca uoči akcije 'Zima 1994.' su pripadnici 3. voda 1. satnije 3. bojne 4. Gardijske brigade - Popov, Kovačević Đuro, Ponoš, Banić, Bučić i Brnas.

Nakon akcije i tromjesečnog oporavka Đuro Kovačević se vratio u postrojbu kao 90-postotni invalid domovinskig rata i sudjelovao u svim akcijama do umirovljenja. –'Dragi ratni prijatelji, objavite svoje priče kako se one i nadalje ne bi zloupotrebljavale', napisao je Vedran. 

Ako možete sačuvajte za njih mjesto u svojoj duši,
Sjetite ih se kada posjećujete mjesta koja oni neće vidjeti.
Ne sramite se reći da ste ih voljeli.
Naučite nešto iz njihove smrti.
U vremenima kad se ljudi osjećaju sigurnim
Pa rat nazivaju najvećom budalaštinom,
Sjetite se na trenutak heroja
Poginulih, ranjenih ili slučajno preživjelih,
I to samo zato da bi ostali mogli živjeti časno i dostojanstveno

(stihovi: Đuro Kovačević)
 

Popularni Članci