Dubrovčani navalili na Ivanicu po gorivo, dio njih i s bidonima, no ograničenja ipak postoje

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL
S obzirom na geografsku poziciju na krajnjem jugu, Dubrovnik bi mogao dodatno osjetiti povećanje cijena zbog troška prijevoza finalnih proizvoda do krajnjeg kupca.

Od utorka u ponoć, građani Hrvatske plaćaju najskuplje gorivo u povijesti. Prema podacima portala cijenegoriva.info, litra eurosupera 95 je u prosjeku skuplja 26 lipa nego prošlog tjedna, dizela 40 lipa, a autoplina 13 lipa. Prosječan spremnik dizelskog goriva od 50 litara tako je skuplji za 19,5, benzina za 13, a autoplina za 11,5 kuna. 

Time su se ostvarile pesimistične prognoze o poskupljenju goriva o kojima se špekuliralo u posljednje vrijeme, a radi se o još jednom poskupljenju kojem svjedoče građani, nakon snažnog poskupljenja hrane koje se također dogodilo. 

U DUBROVNIKU MOGUĆE POSKUPLJENJE FINALNIH PROIZVODA 

Goran Mratinović

Prorektor za poslovanje na Sveučilištu u Dubrovniku Nebojša Stojčić govori kako je niz razloga zbog kojih je došlo do poskupljenja. 

„Cijene nafte rastu već neko vrijeme i tome doprinosi kombinacija porasta cijena nafte na svjetskom tržištu, tečaja dolara u kojem se pretežito trguje naftom te prije svega oživljavanja ekonomske aktivnosti koje se dogodilo s popuštanjem epidemioloških mjera i na taj način povećalo potražnju za naftnim derivatima,“ tvrdi Stojčić koji naglašava kako kod nas u Hrvatskoj tome treba pridodati i relativno visoki udio trošarina u cijeni goriva. 

Na pitanje hoće li spomenuto poskupljenje utjecati i na cijene ostalih proizvoda, Stojčić odgovara kako je takav scenarij moguć.  

„Naftni derivati su input u brojnim sektorima i povijesna iskustva nam govore kako proizvođači kod nas troškovni udar uzrokovan rastom njihovih cijena u pravilu nastoje prevaliti na krajnje potrošače dizanjem cijena finalnih i intermedijarnih proizvoda. Kad je riječ o finalnim proizvodima onda se takva povećanja cijena uglavnom pravdaju porastom troškova transporta dobara do krajnjih kupaca. Za nas u Dubrovniku to nije neizgledan scenarij s obzirom na to da smo na krajnjem jugu i samim time prilično udaljeni od izvora distributivnih lanaca brojnih proizvoda,“ smatra Stojčić.

PORASTAO BROJ VOZILA NA RELACIJI DUBROVNIK-IVANICA 

I dok se u Hrvatskoj bilježe rekordne cijene goriva, u Bosni i Hercegovini su ostale jednake. Po spremniku je moguće uštedjeti oko 150 kuna, stoga ne čudi što su i Dubrovčani pribjegli praksi u kojoj gorivo idu ulijevati u BiH. Zbog blizine granice, to je prije svega Ivanica. Neslužbeni izvori nam govore kako se promet na tamošnjim benzinskim postajama posljednjih dana povećao, a kako veliki dio kupaca čine Dubrovčani koji dolaze samo kako bi napunili spremnike gorivom i vratili se natrag u grad. 

Povećanje kretanja preko Graničnog prijelaza Brgat su potvrdili i iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Prema njihovim podacima, broj vozila u vikendu nakon poskupljenja goriva u odnosu na vikend prije je porastao za 25, a osoba za 13 posto. 

Iz spomenutih podataka je vidljivo kako se radi o znatno većem povećanju vozila, ali i nešto manjem povećanju osoba što bi značilo kako su u vozilima većinom bili samo vozači. Stoga je za pretpostaviti kako nisu išli na izlete nego su na Ivanicu išli zbog obaveza, a kako se dogodila značajna promjena u cijenama goriva, za pretpostaviti je kako je upravo to razlog povećanja predmetnih kretanja. 

PO GORIVO PREKO GRANICE S BIDONIMA 

Dio sugrađana koji ide na Ivanicu govori nam kako obično sa sobom nose i bidone kako bi mogli kupiti što više goriva. Stoga smo prema Carinskoj upravi uputili pitanje koliko je goriva uopće moguće prenijeti preko granice bez carinjenja. 

„Od plaćanja uvoznih davanja oslobođeno je gorivo u standardnim spremnicima svakog prijevoznog sredstva, kao i do 10 litara identične vrste goriva u prikladnim prenosivim spremnicima za rezervno gorivo,“ odgovorili su na upit Dubrovačkog dnevnika. 

Svakako, treba napomenuti kako za odlazak u BiH više nije dovoljno vratiti se u roku od 12 sati, nego će svima koji prelaze granicu biti potrebna covid potvrda, dakle dokaz o prebolijevanju bolesti ili o cijepljenju. 

Iz tiskanog izdanja Dubrovački dnevnik petkom

Popularni Članci