Europarlamentarac Ilčić poručio sa Straduna: Trebaju nam subvencije za solarne panele, u Europi se pojavljuju čudni koncepti

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Ladislav Ilčić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i dopredsjednik Hrvatskih suverenista, Ivana Marić iz udruge "Obitelji3plus", Dživo Brčić, pročelnik za društvene djelatnosti grada Dubrovnika i gradski vijećnik Krešimir Marković, danas su održali konferenciju za medije ispred crkve sv. Vlaha.

Tom su se prilikom osvrnuli na aktualne teme kao što su izazovi poskupljenja, napose energenata i troškova stanovanja, ekoloških pitanja te demografskih kretanja u odnosu na opći položaj obitelji u hrvatskom društvu.

"Obitelj je osnovna stanica društva, a posebno je važan odnos između obitelji i ekologije. Mi na europskoj razini se susrećemo s vrlo čudnim konceptima u kojima se obitelj i djeca prikazuju kao nekakvi paraziti koji štete planetu. Imamo nagrade okolišnih udruga koje se dodjeljuju ljudima koji se odlučuju na nemanje djece. Kao, to je jako pozitivno jer svako dijete proizvede 50 tona CO2 godišnje. Mi želimo pokazati kako je to pogrešno gledanje na okoliš," izjavio je Ilčić.

Govoreći o okolišu, naglasio je kako se u Europskom parlamentu zalaže za to da se Albaniji i Crnoj Gori na putu prema RU uvjetuje riješiti problem otpada koji dolaze na dubrovačke plaže putem morske struje.

Kazao je kako se zalažu za subvencije države za prihvatljiva ekološka rješenja u trenutku kad se gradi novi objekt, primjerice solarne panele.

"Kad gradite kuću, vi ne možete dobiti subvenciju za gradnju iznad standarda poput dizalice topline i solarnih panela. Onda kad ljudi jednom sagrade kuće bez toga, kasnije se teže i rjeđe odlučuju za to," izjavio je Ilčić.

Marić je govorila o odvajanju otpada.

"Moja obitelj godinama odvaja otpad, a nemamo ni uvjete za to. Dakle, stavim otpad u auto, vozimo ga negdje daleko kako bismo bacili staklo i sl. Zabrinjava me globalni trend u svijetu. Kod nas još ne, ali bi moglo doći i ovdje. Naime, planet se stavlja u prvi plan, a svakog čovjeka se naziva zagađivačem okoliša samim time što je došao na svijet. Tako postoje plakati koji govore kako je najbolje što možemo napraviti za svoje dijete ne imati još jedno. Mislim kako čovjeka moramo staviti u prvi plan, a ne planet kao takav. Svakako se slažem da se angažiramo oko očuvanja planeta, ali što će nam on ako na njemu nitko ne živi?," izjavila je Marić.

Brčić je kazao govorio je o slobodnom vremenu za obitelj i kako bi ga kod obitelji koje imaju više djece trebalo biti i više.

"Teško je u ovim okvirima, bez podrške društva, lokalne zajednice, države zadržati obitelj kao zdravu jezgru. Stoga apeliramo na sve one koji donose važne odluke koje se tiču obitelji da omoguće roditeljima s troje ili više djece izbor za pola radnog vremena do 15. navršene godine najmlađeg djeteta kako bi se jedan od roditelja mogao posvetiti odgoju i obrazovanju djeteta i kako bi imao više slobodnog vremena. Sve, naravno, kako bi ta obitelj bila funkcionalna," izjavio je Brčić.

"Svaka obitelj dobiva različite mjesečne račune, pa tako i one za struju. Ono što naglašavamo u svojim izjavama jest važnost da lokalna zajednica pomaže obiteljima. Jedan od načina kako smanjiti te račune su obnovljivi izvori energije. Prošle godine smo u našoj obitelji napravili solarnu centralu i tek sad tad počeo razmišljati što to zapravo znači. Sunce nas milijunima godina grije besplatno, vjetar puše milijunima godina, a netko se sjetio tek zadnjih 15,20 ili 30 godina iskoristiti tu energiju kako bismo smanjili zagađenja. Potičemo, kako lokalnu zajednicu, tako i državu, da pomognu sufinancirati te obnovljive izvore energije, a prvenstveno se tu misli na solarnu energiju," izjavio je Marković. Podsjetio je kako Dubrovnik i Dalmacija imaju puno sunčanih dana te istaknuo kako bi lokalna zajednica i država trebale sudjelovati u sufinanciranju spomenutih rješenja kako bi im se smanjili računi za struju. 


Konferenciji u Gradu je prethodila ekološka akcija skupljanja otpada s plaže Mandrač.

 

Popularni Članci