KOMEMORACIJA U ČAST IVA RUDENJAKA: Prijeko bez njega više nikada neće biti isto (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Komemoracija za poznatog dubrovačkog ugostitelja Iva Rudenjaka upriličena je danas u Kazalištu Marina Držića koji je preminuo nakon hrabre bitke s teškom bolešću. 

Komemoraciji su prisustovali članovi njegove obitelji, ali i brojni prijatelji koji su se okupili u čast doajena dubrovačkog ugostiteljstva koji je u tom poslu proveo punih 60 godina. Nakon minute šutnje, prigodne govore su održali gradonačelnik Andro Vlahušić, gradonačelnik Bleda Jozef Fajfar, predsjednik Ceha ugostitelja Tonći Bitanga i Rudenjakov dugogodišnji prijatelj Luko Brailo.

'Ne mogu zamisliti da je gospar Ivo umro. Ne mogu zamisliti, iako sam ga kao liječnik posjećivao danima prije smrti. Dubrovnik je oduvijek bio Grad tradicije u kojoj su najbitnije bile dubrovačke obitelji koje su sve što su imale, a to je najčešće bila ljubav, utkale u njega. Obitelj Rudenjak je svakako bila jedna od njih. Ivo fizički nije ovdje s nama, ali on sada gleda svoju obitelj na koju je bio jako ponosan, kao i svoje prijatelje. Nije dopustio da se ta ekipa rastane, a sigurno je i ponosan na to što je ostavio iza sebe. Ivo Rudenjak je bio čovjek kojeg nikada niste vidjeli tužnog i pesimističnog, nikada nije rekao kako su neki dan, mjesec i godina bili lošiji od onih prije. Njegove zadnje riječi bile su: znaš, u ponedjeljak idem doma,' kazao je Vlahušić.

Jozef Fajfar je kazao kako su za Rudenjaka pojmovi ugostiteljstvo i gostoprimstvo oduvijek bili istoznačni, što je rijetkost danas.

'Bio je naš najbolji gost i najveći prijatelj. On je uvijek volio dobro društvo, koje je zasigurno dobio i sada, a mi ćemo tugovati. Velik čovjek poput njega ne umire nikoga,' izjavio je gradonačelnik Bleda, grada čiji je Ivo Rudenjak bio počasni građanin.

Govor je održao i predsjednik Ceha ugostitelja Tonći Bitanga.

'Bio je predvodnik i vizionar, širio je pozitivne vibracije i povezivao je ljude. Bio je gospar i zauvijek će to i ostati. Ivo, hvala ti na svemu,' izjavio je Bitanga.

Emotivni govor održao je Luko Brailo.

'Rudenjak je ostavio neizbrisivi profesionalni i ljudski trag u Gradu i izvan njega. Naš Ivo Giovanni Patrone Maestro Rudi u svom je životu iza sebe ostavio najbolje što je mogao. Oduvijek je davao sve od sebe, u najtežim ratnim i poratnim vremenima, ali i danas. Davao je puno od sebe, a zauzvrat nije tražio gotovo ništa i to zato što je ponajprije vjerovao u ljude, u neposredne i samo naoko male kontakte koje dovode do velikih stvari,' izjavio je Brailo koji je dodao i kako ga javnost uglavnom zna po njegovim poduzetničkim i ugostiteljskim sposobnostima, no bio je humanitarac i osoba koja je uvijek bila spremna pomoći.

Kako je iznio u svom govoru, svaki razgovor s njim bio je prilika za upoznavanje s malim milijunom anegdota o rastu i razvoju dubrovačkog turizma.

'Kad se budu radile hrvatske i dubrovačke kronike, posebno one turističke, njegovo ime neće se moći zaobići,' izjavio je Brailo.

Na komemoraciji je dvije izvedbe imala dubrovačka diva Tereza Kesovija u pratnji Sebastijana Vukosavića koja se nije mogla suzdržati da ne kaže nekoliko emotivnih riječi.

Ivo Rudenjak bio je čelnik Obrtničke komore Dubrovnik, dugogodišnji predsjednik Ceha ugostitelja, a primio je i brojna priznanja i nagrade za ugostiteljstvo i turističku promidžbu Grada. Odigrao je veliku ulogu u turističkoj, ugostiteljskoj, a nadasve i emotivnoj sponi Grada, a Prijeko nakon njegovog odlaska zasigurno više nikada neće biti isto. 

Popularni Članci