ODLIČNA PRILIKA Iskoristite poticaje i ugradite solarnu elektranu na vašu obiteljsku kuću

Autor: dubrovackidnevnik.hr
S obzirom da je u zadnje vrijeme aktualna tema postavljanje solara na obiteljskim kućama, razgovarali smo sa Sinišom Jerosimićem, direktorom tvrtke JB Energija specijalizirane za projektiranje i izgradnju solarnih elektrana.

Budući da je na Grad Dubrovnik oglasio Javni poziv za sufinanciranje solarnih elektrana, možete li nam reći kolika je subvencija Grada Dubrovnika?

Rekao bih da je ovo svakako hvale vrijedna subvencija Grada Dubrovnika. Nakon subvencioniranja projektne dokumentacije, Grad Dubrovnik izdvojio je sada 365 tisuća eura za obiteljska domaćinstva koja žele izgraditi solarnu elektranu do 10kW na obiteljskim kućama.

Subvencija obuhvaća opravdane troškove nabave, instaliranja i ugradnje opreme solarnih modula koji nastanu nakon objave ovog poziva, a što se dokazuje datumom izdavanja računa ali ne više od 4.650 eura.

Javni poziv za podnošenje prijava otvoren je 180 dana od objave Poziva na službenim stranicama Grada Dubrovnika koji je objavljen 19.04.2024.    

Koje su prednosti ugradnje solarne elektrane na obiteljsku kuću?

Najveća prednost je ušteda, ugradnjom solarne elektrane imamo mali proizvodni pogon koji nam proizvodi električnu energiju koju trošimo za svakodnevne potrebe. Samim tim smanjujemo mjesečne račune struje te na taj način radimo uštedu u kućnom budžetu.

Koliki je povrat investicije solarne elektrane?

Povrat ovisi o svakom objektu ponaosob, isti ne možemo generalizirati, ali okvirno možemo reći da je povrat od 4 – 7 godina ovisno o vrsti krova, potkonstrukcije i veličini potrošača u domaćinstvu. Ukoliko je elektrana subvencionirana poticajima, tada se taj povrat ubrzava i smanjuje ovisno o veličini subvencije.

Kakvo je dubrovačko podneblje za postavljanje solarne elektrane?

Naše podneblje kao i cijela obala poznato je po sunčanim danima što je za produktivnost solarne elektrane izrazito pogodno. Veliki broj elektrana možemo vidjeti na kontinentu, iste imaju svoju isplativost koja je kod nas kudikamo veća.

Gdje se sve mogu instalirati solarni paneli?

Mogu se instalirati na krovovima objekata, nadstrešnicama obiteljskih kuća, pomoćnim objektima, garažama, terasama ili dvorištima koji se nalaze na istoj čestici kao i obiteljska kuća. U posljednje vrijeme jako je izraženo natkrivanje parkinga i postavljanje solara na  nadstrešnice, posebice u hotelskim kompleksima. Isti imaju veliku potrošnju, a male površine krova na kojima bi mogli postaviti dovoljno solarnih panela koji bi napravili ozbiljnije uštede.

Što savjetujete našim sugrađanima koji imaju vikendice, mobilne kuće i slično, koje su smještene na selima i u prirodi gdje nema struje?

Za područja gdje nema električne energije i mogućnosti priključenja na mrežu opcija su Off Grid baterijski sustavi koji rade na način da se energija iz solarnih panela preko invertera akumulira u baterije te iz istih troši. Navedeni sustav odradili smo u dosta vikendica, restorana i beach barova na otocima gdje im mreža nije dostupna ili im napon nije kontinuiran.

Što sve naši sugrađani trebaju uraditi da bi montirali solarnu elektranu, koje su njihove obaveze?

Budući da mi funkcioniramo po principu „Ključ u ruke“  na taj način minimaliziramo obavezu investitora te odradimo kompletan posao od projektne dokumentacije, ishodovanja suglasnosti HEP-a, montaže i završnih mjerenja sa prikopčanjem na mrežu.

Koliko je potrebno za montažu solarne elektrane?

Montaža na obiteljskoj kući prosječno zahtjeva oko 2 dana, što opet ovisi o veličini elektrane.

Preporučujete li punjače za električna vozila?

Trend električnih i hibridnih vozila je sve veći. Ista vozila su zgodna za loko vožnje ili vožnje do cca 150 - 200km s obzirom na prosječno trajanje baterija. S toga svakako preporučujemo predvidjeti mjesto za montažu punionice koja ne zauzima mnogo mjesta. Punionice za vozila mogu biti dodatna ponuda iznajmljivačima apartmana i soba te jedan od razloga odabira smještaja, budući da je se sve više vozila na baterije i hibridni pogon. Na dosta mjesta gdje smo radili solarnu elektranu u zadnje vrijeme postavili smo i punionicu za električna vozila.

Postoje li i koje su potencijalne opasnosti solarne elektrane na obiteljskoj kući?

Generalno opasnost ne postoji, mogli bi je usporediti s opasnošću svake utičnice koju imamo u objektu. Naglasio bih važnost kod instaliranja solarne elektrane uvijek postaviti panele visoke kvalitete renomiranih proizvođača. Mi osobno radimo samo sa najboljih 10 proizvođača na svijetu koji se nalaze na listi TIER 1 solar panels.

Iz dana u dan dižemo sigurnosne standarde te ugrađujemo solarne panele Dual/glass visoke otpornosti na vatru, kompaktniji su u slučaju grada. Za spajanje panela s inverterima koristimo vatrootporne negorive kabele.

Prednost nam sestrinska tvrtka JB Energija iz Slovenije koja je 14 godina specijalizirana za postavljanje solarnih panela. Njihovo veliko iskustvo koristimo u svakom našem projektu. Naši inžinjeri, monteri i električari prvo obuku prolaze u Sloveniji po njihovim strogim standardima koje primjenjujemo u našim projektiranjima i izvođenjima radova.

Što nam možete reći o opremi koja je sada dostupnija kako vidimo na svakom koraku, kako u trgovinama tako i online?

U Sloveniji se već duži niz godina postavljaju elektrane te sa starenjem istih vidi se što je dobra i kvalitetna oprema, a što ne. To iskustvo naših kolega nam uvelike pomaže u odabiru vrhunske opreme od koje ne odstupamo.

Ne želimo raditi s poluproizvodima kojih je na tržištu iz Kine jako puno. Proizvođači iz Kine znaju napraviti jako dobar proizvod i kao loš proizvod, za koji se ponekad investitori vođeni cijenom odluče. U konačnici većinom to bude skuplja opcija jer ta oprema u ne malom broju slučajeva dosta prije se pokvari, a njeni proizvodni pogoni zatvore kada krenu reklamacije. U tim slučajevima nemoguće je realizirati garanciju koja je višegodišnja. Garanciju na proizvod ustupa proizvođač. Slično je kao i s mobilnim telefonima. Kada kupujete većinom se odlučite za Iphone ili Samsung jer su brend koji ima dugogodišnju i kontinuiranu kvalitetu i teško će nestati sa tržišta kao i njihove garancije.

Naši paneli imaju garanciju 25 godina na proizvod, njegovu konstrukciju i 30 godina na produktivnost. Ozbiljan brend će teško nestati s tržišta dok to nije slučaj s malim nerenomiranim proizvođačima kojih na svijetu ima jako puno i iz dana u dan sve ih je više budući da je potražnja velika. Bitno je u moru proizvoda razlučiti dobar od lošeg proizvoda. Svaki solarni panel kada gledamo izgleda nam isto ali njegove komponente i ćelije mogu biti bolje i lošije, što je prostim okom laiku teško vidjeti.

U zadnje vrijeme imamo pozive klijenata koji kažu da im elektrana ne radi kako bi trebala. Nakon analize u velikom broju slučajeva otkrivamo hot spot-zagrijavanje unutar ćelija samog panela, što dovodi do prestanka produktivnosti te zagrijavanja panela što ni u kojem slučaju nije dobro i može uzrokovati neželjene posljedice. Jedino rješenje je zamjena solarnog panela jer tu popravak nije moguć. Stoga ponavljam samo renomirani proizvođač koji ima dugogodišnje iskustvo i tradiciju.

Što nam još možete reći ili savjetovati za kraj?

Naš savjet je tko god vam radio solarnu elektranu na mrežu ili Off Grid baterijski sustav, svakako dobro provjerite i uvjerite se u kvalitetu opreme koja se ugrađuje. Opet se vraćam na iskustvo naše sestrinske tvrtke JB Energija iz Slovenije koja je 14 godina isključivo i samo specijalizirana za solarne elektrane te iza sebe zajedno imamo montirano preko 1600 solarnih elektrana. Kroz njih i starost elektrana svakodnevno gledamo probleme s lošom opremom ili montažom iste kroz duži niz godina. Stoga je naš zajednički stav od početka samo kvalitetna oprema.

Nažalost, mi kasnimo s postavljanjem solarnih elektrana za Njemačkom, Austrijom i Slovenijom bar 10 godina te nemamo veliki broj uzoraka elektrana koje su starije od 7 ili 10 godina, tada dolazi do izražaja kvalitetna oprema, kao i ona nekvalitetna.

Nije bezveze ona stara sa strujom se ne igraj.

Stojimo na raspolaganju za naše sugrađane za sve upite, ponude i ostalo:

JB Energija

Soline 22

20235 Zaton

Mob: 099 222 6 555

Email: sales@jb-energija.com 

www.jb-energija.com

Popularni Članci